latinica  ћирилица
27/07/2024 |  19:19 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Digitalizacija u službi građana (VIDEO)

Smanjenje administrativnih barijera, efikasnije i brže usluge za građane. To su neke od pogodnosti digitalizacije društva, a jedan od prvih rezultata ovakvog rada jeste da, prilikom ostvarivanja različitih usluga kod notara, građani više neće morati da prilažu uvjerenje o mjestu prebivališta. To je postignuto potpisivanjem sporazuma između Ministarstava unutrašnjih poslova i pravde i Notarske komore Republike Srpske.
CIPS - Foto: RTRS
CIPSFoto: RTRS

Većina poslova koja zahtijeva obilazak nekoliko institucija obično završava kultnom rečenicom – nedostaje Vam jedan papir.  Uvjerenje o prebivalištu jedan je od najčešće traženih, a tokom posljednjih šest mjeseci samo u Banjaluci ih je izdato oko 27.000.

- Građani ta uvjerenja traže iz širokog spektra razloga. Najučestaliji su vođenje ostavinske rasprave, upis u matične knjige, promjena ličnog imena i slično - kaže Srđan Matijašević, načelnik Odjeljenja za upravno-pravne poslove, PU Banja Luka.

Ovo uvjerenje se ne plaća, ali zna da košta vremena i živaca. I posebno u ljetnim mjesecima zna da izazove priličnu gužvu u prostorijama CIPS-a.

Smanjenje broja administrativnih procedura bila je misao vodilja prilikom pisanja Sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka kojim su povezane notarske kancelarije i javne evidencije MUP-a. Isti sistem već je uspostavljen sa Poreskom upravom. Time je omogućen uvid u stanje poreskih obaveza lica koja prometuju nepokretnosti, bez odlaska u Poresku upravu.

Već od 1. avgusta uz nekoliko klikova notar će dobiti podatke na koje je građanin znao čekati i do deset dana i povezivanje sa evidencijama MUP-a biće završeno za nekoliko dana.

- Trenutno što se tiče MUP-a, mi imamo par tehničkih detalja za riješiti vezano za informaciono povezivanje, stvaranje određenih linkova i veza i što se tiče naše bezbjednosne situacije, da se napravi sistem da neko sa strane ne može tako lako ući - kaže Borislav Radić, predsjednik Notarske komore Republike Srpske.

To znači da pri ugovaranju poslova sa notarima uvjerenje o mjestu prebivališta više neće biti potrebno priložiti u papirnoj verziji. Iz MUP-a navode – ovu saradnju inicirali su notari, ali za elektronsku razmjenu podataka na raspolaganju stoje i organima uprave, bankama i privrednim subjektima.

- Sve javne službe, sva republička uprava mora dolaziti do nivoa da razmjenjuje informacije koje ljudi po službenoj dužnosti drže, onima koju potrebljavaju te informacije, kako bi građani što manje hodali po šalterima, a služba koja taj podatak treba da ima direktan uvid - istakao je Siniša Karan ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske

Sljedeći korak je povezivanje sa matičnim knjigama, registrima poslovnih subjekata okružnih privrednih sudova i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Time bi proces elektronizacije notarske službe bio kompletiran, a građani bi izbjegli obilazak većeg broja šaltera u pokušaju da završe jedan posao.