latinica  ћирилица
16/08/2024 |  18:27 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Učestali požari i rekordno niski vodostaji rijeka upozoravaju na klimatske promjene (VIDEO)

Ovogodišnje ljeto najbolje svjedoči o klimatskim promjenama. Učestali požari i rekordno niski vodostaji rijeka, uz iznadprosječno toplo Јadransko more, upozoravaju - promjene utiču ne samo na ljude, već i na biljni i životinjski svijet.
Vrbas - Foto: RTRS
VrbasFoto: RTRS

Klimatske promjene uzimaju danak! Nivo rijeka opada, dok je Bosna u Doboju na istorijskom minimumu, pa je vodostaj gotovo nemoguće izmjeriti.

- Malo više od 10 centimetara je sada novi istorijski minimum u Doboju u odnosu na prethodni koji je zabilježen 2012. godine, a u Neretvi je zabilježen 2019. na jesen - navela je Milica Đorđević, meteorolog.

Nivo Vrbasa nije na istorijskom minimumu, ali jste u opadanju.

Istovremeno, temperatura vode je sve veća, što se direktno odražava i na biljni i životinjski svijet.

- Ima ribe, međutim, ona jednostavno miruje, nije toliko pokretljiva - kaže Milan Rakić,

Ulijenile su se ribe i u Јadranu, u kojem temperatura vode dostiže i 30. podiok.

- Riba je generalno gledano inertna, donekle letargična zbog vrućina, kao i mi u popodnevnoj fjaki - naveo je Boris Bulić, ribolovac.

Fjake ili odmora, za stručnjake nema! Prate i kontrolišu procese u vodi, od mikrobioloških parametara, preko algalne komponente do fizičko-hemijske.

- Svaka zemlja ima prpisane direktive kojima se propisuju parametri kvaliteta koji se rade i oni su manje-više isti u svim zemljama - pojasnila je Svjetlana Lolić iz Katedre za mikrobiologiju i biologiju ćelije na PMF-u Univerziteta u Banjaluci.

- Sad je sve toplije more, vrste iz toplijih mora kroz Suecki kanal dolaze u Istočno sredozemlje, dolaze polako u Јadran i postaju polako autohtone - istakao je Ivica Vilibić, okeanograf u Institutu "Ruđer Bošković".

O promjeni klime svjedoči i podatak da je Durmitor u zimskom periodu bez snijega, zbog čega su i njegova jezera tokom ljeta gotovo bez vode. Primjer je Crno jezero.

- Usljed toga što nisu radile Čeline ovo je normalno, jer da su radile one bi ga napunile i došlo bi na najviši nivo, ali mi zimus nismo imali snijega na Durmitoru pa Čeline nisu mogle da rade - naveo je Željko Terzić, NP "Durmitor".

Dugoročna predviđanja klimatologa i meterologa nisu optimistična! Ipak, treći toplotni talas zavrašava.

Krajem sedmice lakše ćemo disati, a riječna korita bi trebalo postepeno da se pune! Meteorolozi konačno najvljuju malo kiše.