latinica  ћирилица
16/08/2024 |  18:34 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Teslić: Opstrukcija projekata, zaustavljeno asfaltiranje puta u Očaušu (VIDEO)

Opštinska uprava u Tesliću zaustavila je asfaltiranje lokalnih dionica, za šta su sredstva izdvojena iz budžeta predsjednika Republike. Kažu, nisu ispunjeni osnovni uslovi. Ovo je čista opstrukcija projekata koji bi koristili građanima, upozoravaju opozicioni odbornici. U Vladi Srpske kažu da sličan primjer opstrukcije do sada nisu imali.
Teslić - obustavljeni radovi - Foto: RTRS
Teslić - obustavljeni radoviFoto: RTRS

Asfaltiranje lokalnog puta prema groblju u Očaušu, tek što je počelo, lokalna inspekcija je stopirala. Neshvatljiv je to potez za pojedine odbornike Skupštini opštine koji znaju potrebe tih mještana, ali i planove lokalne zajednice.

Nedeljko Kerić, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Teslić, ističe da lokalna vlast opstruiše realizaciju infrastrukturnih projekata koje inicira ova stranka, a finansiraju se iz republičkih institucija.

Nema gradnje bez dozvole opštine Teslić, poručuje načelnik Milian Miličević. Kaže da su radovi obustavljeni, jer nisu ispunjeni osnovni uslovi.

- Potreban je novac, saglasnost opštinske uprave, projektna dokumentacija i ugovor sa izvođačem radova. Mi nemamo nijedno od ovih stavki - ističe Miličević.

Za takve radove obično se do sada nalazio kompromis, da ne bi bili zaustavljeni, navode u Vladi Srpske. Sličan primjer opstrukcije, kažu, nisu imali.

- Ukoliko Vlada ili predsjednik Republike uspije da odvoji dio sredstava, lokalne zajednice su po pravilu ubrzano radile na tome da se obezbijedi implementacija tih sredstava, odnosno da se obezbijedi projektna dokumentacija i dozvola, jer je to višestruko lakše uraditi nego obezbijediti sredstva - rekao je generalni sekretar Vlade Republike Srpske Dalibor Panić.

Zbog obustavljanja radova prije 15 dana protestovali su i mještani Očauša. Kažu, problem im predstavlja uzbrdica ka kapeli i groblju zbog čega su se nadali da će taj put konačno biti asfaltiran.

Nesaradnja s republičkim institucijama smeta i privrednicima u Tesliću.

- Zamjeram svakom onom koji ometa bilo koji infrastrukturni projekat koji koristi svim građanima opštine Teslić. Ovom prilikom pozivam na uspostavljanje saradnje sa republičkim i državnim organima - naglasio je privredenik iz Teslića Dragutin Škrebić.

Problem je nastao nakon brojnih zahtjeva mjesnih zajednica i pojedinaca prema Јavnom preduzeću "Putevi" da se asfaltiraju manje lokalne dionice, prilazni i pristupni putevi, za šta "Putevi" nisu imali obezbijeđen novac.

Nakon dva sastanka u Vladi dobijena je saglasnost da se sredstva od milion maraka iz budžeta predsjednika Republike prebace na preduzeće "Putevi", da bi te dionice ipak bile asfaltirane, što je lokalna vlast zaustavila.