latinica  ћирилица
16/08/2024 |  19:43 ⇒ 21:53 | Autor: ATV

ATV: Neprofesionalno ponašanje banke

NLB banka malo neće, pa malo hoće da pusti plate radnicima - navodi ATV komentarišući situaciju koju imaju sa ovom bankom.
ATV BL (foto: atvbl.rs) -
ATV BL (foto: atvbl.rs)

ATV navodi i da NLB ne odgovara na njihova pitanja, te pitaju, "šta su im krivi radnici kompanije i zašto su im uskratili osnovna ljudska prava".

Ova medijska kuća piše i da im nisu pustili plate iako su banci sredstva uredno doznačena.

Kažu da su im plate pustili tek sutradan, ali kako navode "za to vrijeme banka je već pogazila osnovana ljudska prava".

- Ovdje vidimo da nema osnova da bi se ta plata mogla uskratiti, koji su propisani zakonom. Znači nije učinjeno ni krivično djelo, ni sumnja na krivično djelo, niti disciplinski postupak niti bilo koje drugo pravo koje bi eventualno moglo biti povrijeđeno, pa da bude osnova da se plata ne isplati. Kažem, jedno klasično kršenje zakonskih propisa Republike Srpske - smatra Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Ovako nešto nikako nije smjelo da se desi, kažu bankari. Neko je prekršio zakone Republike Srpske. Sve je sada u rukama Agencije za bankarstvo koja mora da radi svoj posao i utvrdi propuste, kažu oni koji su godinama radili u bankarskom sektoru, navodi ATV.

Iz Agencije, pred kameram, kako piše ATV, obećavaju.

- U ovom slučaju korisnik usluga je fizičko lice, konkretno radnik koji ima otvoren tekući račun u bilo kojoj banci sa sjedištem u Republici Srpskoj odnosno BiH. Mi kao regulator smo dužni da posebnu pažnju obratimo na te odnose. I ako je došlo do narušavanja tih odnosa, odnosno prije svega ne poštovanja zakona o bankama koji u svom posebnom dijelu govori o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Mi ćemo u skladu sa svojim podzakonskim aktima morati da uđemo u nadzor - dodaje Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Zakon o bankama je jasan, i štiti korisnike usluga. Ovaj presedan NLB banke nije samo iznenadio radnike ATV-a, već i javnost u Srpskoj.

- Svi oni koji primaju platu preko neke banke, pa i ja primam ili obavljam neke transakcije sa tom bankom. Pa možda ćemo doći jednog dana zbog njihove bahatosti i mi u situaciju, zbog SAD kad moram tako reći.. mislim da to ne bi trebalo raditi. Trebalo bi naši bankari i naša komisija za bankarstvo da uspostave kod nas bankarski sistem kako bismo mi mogli funkcionisati baš kako treba. Ne rade po zakonu onom važećem, ni republičkom, ni državnom, ni međunarodnom, već po svom. One su svoj zakon, svoja pravila. To je udar na prava radnika - jasni su građani Srpske.

Normalno bi bilo da poštuju Zakon zemlje u kojoj posluju. U njemu piše da prema klijentima moraju da postupaju profesionalno.

Јasno je da tako nisu radili, barem u slučaju naše medijske kuće.

Zbog takvog ponašanja banke neki od klijenata možda se odluče i da povuku svoje depozite.

A mi ćemo i dalje raditi profesionalno i tražiti odgovore. Neke i putem tužbi koje smo spremili, piše ATV.