latinica  ћирилица
16/08/2024 |  21:52 | Autor: ATV

Milić: Isplata penzija redovna uprkos ekonomskom i finansijskom ratu koji se vodi protiv Srpske

Isplata penzija redovna uprkos ekonomskom i finansijskom ratu koji se vodi protiv Srpske, poručio je direktor Fonda PIO, Mladen Milić.
Fond PIO - Foto: RTRS
Fond PIOFoto: RTRS

- Јoš 2011. godine kada sam preuzeo rukovođenje Fondom PIO, tadašnji ali i sadašnji opozicionari, prije svega iz PDP-a i SDS-a su krajem avgusta rekli da će posljednja avgustovska penzija biti isplaćena i da neće više postojati Fond PIO. Na njihovu žalost, to se nije desilo. Evo 13 godina penzije se redovno isplaćuju. I za svo to proteklo vrijeme, isplaćeno je više od 13 milijardi KM. U posljednjih nekoliko godina, svjedoci smo, a svjedoci su i sami penzioneri, da se penzije isplaćuju nekoliko dana ranije. Danas, kada se vodi ekonomski i finansijski rat protiv Republike Srpske, možemo reći da budžet Republike Srpske uredno izmiruje sve svoje obaveze koje ima prema penzionerima, ne samo onih u Srpskoj nego i onih koji žive van Republike, a to je više od 55.000 korisnika prava Fonda PIO - rekao je Milić za ATV.

Kako kaže, naplata doprinosa teče po planu.

- Naplata doprinosa teče po planu, čak za 1,28 odsto je veća naplata u prvih sedam mjeseci u odnosu na ono što je planirano. U prvih sedam mjeseci ove godine naplaćeno je ukupno 854 miliona KM, a plan za ovu godinu je milijardu i 497 miliona maraka i taj iznos će biti premašen sasvim sigurno. Ukoliko pogledamo prvih sedam mjeseci prošle godine u odnosu na sedam mjeseci ove godine, onda imamo 12,06 odsto veće prihode ili u nominalnom iznosu za oko 92 miliona KM. Naši penzioneri su upoznati da smo imali redovno godišnje usklađivanje nešto preko 9,25 za ovu godinu za šta je potrebno na mjesečnom nivou izdvojiti preko 12 i po miliona KM - naglašava Milić.

U prvih sedam mjeseci tekuće godine, Srpska je imala 122 miliona prosječno prihoda po osnovu doprinosa na mjesečnom nivou, ističe direktor Fonda PIO.

- Mi smo u prvih sedam mjeseci ove godine imali 122 miliona prosječno prihoda po osnovu doprinosa na mjesečnom nivou, na dnevnom nivou je nepunih šest miliona KM, a već juli mjesec koji je prvi mjesec u drugoj polovini tekuće godine mi smo imali 135,4 miliona KM prihod po osnovu doprinosa - pojašnjava Milić te dodaje:

- Mi smo na trećem mjestu u bivšoj Јugoslaviji po ukupnim prihodima po osnovu doprinosa - zaključuje Mladen Milić, direktor Fonda PIO.