latinica  ћирилица
16/08/2024 |  19:20 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Požari u Nacionalnom parku "Sutjeska" pod kontrolom (VIDEO)

Pod kontrolom su i požari u Nacionalnom parku "Sutjeska". Ostalo je još nekoliko tinjajućih panjeva od kojih se vidi dim, ali to nije zabrinjavajuće, uvjeravaju nadležni.
Tjentište poslije požara - Foto: RTRS
Tjentište poslije požaraFoto: RTRS

Nakon nekoliko dana borbe s požarima koji su zahvatili Nacionalni park Sutjeska, situacija je pod kontrolom. Iako je teren veoma nepristupačan, sva veća žarišta su ugašena. Na pojedinim dijelovima i dalje je prisutan dim koji tinja, ali aktivnih žarišta za sada nema.

- Pošto je to najčešće borova šuma, ona kad se zapali ima puno smole i to će se i dalje pojavljivati dim dok ne sagori ili dok ne padne kiša - rekao je Radojica Mališ, starješina Teritorijalno-vatrogasne jedinice Foča.

- Sad je jako bitno samo da ljudi dođu sa zemlje, jer ima pojedinih panjeva koji gore i očigledno taj požar kako su mi objasnili ovi vatrogasci maltene ide u zemlje. Dok oni ne dođu čizmom na lice mjesta ono će tinjati. Ako se desi jak vjetar on lako rasplamsa - dodao je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Prethodnih dana, na terenu su djelovali i pripadnici Republičke uprave civilne zaštite. Iako je situacija pod kontrolom, i dalje ostaju u pripravnosti.

- Bilo je prilično mirno, nije bilo dima. Očito da se smiruje, bilo je nekih žarišta tu pa su negdje oko 8 sati počeli helikopteri Helikopterskog servisa da gase ta žarišta - napomenuo je Željko Јanković, v.d. zamjenik direktora Republičke uprave civilne zaštite.

Na terenu su i radnici Nacionalnog parka Sutjeska koji navode da je šteta nemjerljiva, ali kažu najvažnije je da je požar sada pod kontrolom.

- Situacija je mnogo bolja u odnosu na juče a pogotovo na prethodne dane. Mislim da je situacija potpuno pod kontrolom i da požar jenjava, nigdje se ne vidi dim, evo već je podne i nema nijednog aktivnog jezgra žarišta, sporadičan dim se vidi ali to će vjerovatno potrajati još neki dan - istakao je Zoran Čančar, direktor Nacionalnog parka Sutjeska.

Nadležne institucije pozvale su građane da ako uoče požar odmah to i prijave nadležnim službama, ali i da povedu računa da, svojim nemarom, ne izazovu nova požarišta.