latinica  ћирилица
19/08/2024 |  08:47 ⇒ 08:52 | Autor: SRNA

Pavlović: Zurof potvrdio inicijativu da Njemačka zvanično prizna odgovornost za genocid na Srbima u NDH

Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović izjavio je da je lovac na naciste Efraim Zurof u "DŽerusalem postu" potvrdio inicijativu ovog centra upućenu Bundestagu da Njemačka zvanično prizna svoju odgovornost za genocid nad Srbima u NDH.
Dušan Pavlović - Foto: RTRS
Dušan PavlovićFoto: RTRS

Pavlović je istakao da je zahvalan direktoru Centra "Simon Vizental" Zurofu koji u tom tekstu ukazao na gotovo iste pojave i donio iste argumente koji su navedeni u zvaničnom pismu Centra upućenom Bundestagu i ostalim materijalima Centra.

- Zahvalan sam Zurofu na ovom koraku, kao i na dosadašnjem principijelnom i naučnom stavu kada je riječ o istorijskim činjenicama -  naglasio je Pavlović.

On je naveo da Srpska, kroz svoje nadležne i stručne institucije, konstantno sa domaćom i međunarodnom stručnom, političkom i javnošću uopšte komunicira o destruktivnoj ulozi važnog dijela njemačkih političkih struktura kada je riječ o Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini.

Јedna od njih je i njemačka inicijativa o rezoluciji o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN, a da ta zemlja, istakao je Pavlović, nikada nije zvanično obznanila svoju katastrofalnu ulogu i odgovornost za genocid nad Srbima u NDH i masovne zločine u okupiranoj Srbiji.

Pavlović je podsjetio da ЈU Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske već nekoliko godina skreće pažnju domaćoj i stranoj javnosti o destruktivnoj ulozi Njemačke na ovim prostorima već duže od jednog vijeka, što je za posljedicu imalo i genocid nad Srbima u NDH, te činjenicu da danas zapadno od rijeke Drine živi tek nešto više od milion Srba, odnosno skoro 50 odsto manje nego prije 80 godina.

U tom smislu, Centar je u aprilu uputio pismo predsjedniku njemačkog Bundestaga, kao i članovima ovog zakonodavnog tijela da usvoje rezoluciju o njemačkoj odgovornosti za genocid nad Srbima u NDH, naveo je Pavlović, te istakao da Centar nije dobio zvaničan odgovor na tu inicijativu.

Njemačka bi trebala izraziti kajanje zbog zločina počinjenih nad Srbima, objavio je "DŽerusalem post" u tekstu direktora Centra "Simon Vizental" Efraima Zurofa i počasnog konzula Srbije u Izraelu Aleksandra Nikolića.

U zajedničkom autorskom tekstu piše da su saveznici Nijemaca počinili stravične zločine nad srpskim civilima, uz punu dozvolu i podršku nacista, a najviše su se istakle hrvatske ustaše koje su pokrenule kampanju genocida nad Srbima, koji su tokom nje bili masovno ubijani u njihovim sredinama i koncentracionim logorima izgrađenim širom NDH, koju su Nijemci oformili nakon okupacije Јugoslavije.