latinica  ћирилица
19/08/2024 |  10:14 ⇒ 10:47 | Autor: SRNA

Mitrović: Sve što radi Ambasada SAD u Sarajevu vodi nestanku Srpske

Pravnik Slavko Mitrović rekao je da sve što radi Ambasada SAD u Sarajevu vodi nestanku Republike Srpske i da zato Srpska insistira na dosljednoj primjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Slavko Mitrović -
Slavko Mitrović

- I ranije smo bivali izloženi brojnim zapadnim pritiscima, ali svakako nismo ni zbunjeni, ni ludi, jer znamo da to što radi američka Ambasada u Sarajevu vodi nestanku Republike Srpske - napisao je Mitrović u kolumni za Glas Srpske.

On je istakao da zato Republika Srpska insistira i na dosljednoj primjeni Povelje UN, međunarodnih paktova o građanskim i političkim pravima, kao i na ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

- Sva ova dokumenta pojedinačno su navedena kao sastavni dio Ustava BiH - kao Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma - naveo je Mitrović.

On je naglasio da se zna da su mnoge diplomate tokom službovanja sprovodile politiku svojih država sa kojom ponekad nisu bile saglasne, a da se zato, nakon penzionisanja, u memorima "otvore", pokušavajući da spasu dušu naknadnom istinom.

Mitrović je podsjetio da u knjizi bivšeg američkog ambasadora Vilijama Montgomerija "Kad ovacije utihnu" sve vrvi od onoga što bi se nazvalo istinom o događajima na prostoru bivše SFRЈ za razliku od zvaničnih stavova SAD.

- Zvanično, mnogo toga je predstavljeno kao djelovanje za mir, demokratiju, stabilnost, nepristrasnost, a stvarno je bilo potpuno drugačije - naveo je Mitrović.