latinica  ћирилица
19/08/2024 |  14:40 ⇒ 15:44 | Autor: RTRS

Višković: Evropski broj u pogledu rada hitnih službi 112 nije jedinstveni centralni broj

Vlada Republike Srpske je na sjednici u četvrtak u skladu sa svojim nadležnostima dala saglasnost za evropski broj u pogledu rada hitnih službi 112, ali to nije jedinstveni centralni broj, kako se u pojedinim medijima predstavlja i izjednačava sa sistemom koji se pominje u dokumentu Plan reformi za provođenje plana rasta za Zapadni Balkan, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković.
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Višković je objasnio da je "riječ o evropskom broju 112 i da će nadležne službe po prijemu ovog poziva funkcionisati u skladu sa svojim nadležnostima i u FBiH i u Srpskoj".

- Republika Srpska ima pet svojih regionalnih centara kada je u pitanju rad hitnih službi i tako će i ostati, a evropski broj 112 funkcionisaće putem na bazi telekomonukacionih sistema tako da će poziv biti automatski identifikovan preko baznih stanica i eliminsane su sve zloupotrebe - rekao je Višković.

Višković je poručio da se "Srpska po pitanju evropskog broja 112 izborila za svoje u skladu sa svojim naldežnostima i ovaj proces pregovaranja je počeo prije 10 godina".

- Mogu da razumijem da neki u javnosti davanje saglasnosti na evropski broj 112 izjednačavaju sa centralnim brojem, rade iz neznanja i poltikanstva, ali se sa tim mora prestati jer na taj nači obmanjuju građane, a naši građani moraju biti objektivno i tačno informisani – naglasio je Višković.