latinica  ћирилица
19/08/2024 |  18:56 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Mreža auto-puteva preduslov za privredni razvoj; Spajanje s Beogradom prioritet (VIDEO)

Republika Srpska nastavlja da širi mrežu auto-puteva. Na već izgrađenih 120 kilometara, trebalo da bi da uslijede i kilometri auto-puta i brze saobraćajnice Beograd-Sarajevo, Sarajevo-Beograd, kroz Republiku Srpsku. Plan je i da se u narednih četiri do pet godina auto-putem spoje Doboj i Bijeljina, koji će voditi do Beograda, a što je, zbog spajanja sa Srbijom, prioritet za Republiku Srpsku.
Auto-put - Foto: RTRS
Auto-putFoto: RTRS

Prije deset godina priča o izgradnji auto-puteva u Srpskoj mnogima je djelovala kao iluzija.

Razbili su je prvi kilometri auto-puta, a danas ih u zbiru ima 120.

U sljedećoj fazi plan je auto-put, odnosno brza saobraćajnica koja obuhvata mjesta na istoku Srpske.

Predsjednik Republike Milorad Dodik, podsjeća da će kružni auto-put Beograd-Sarajevo, Sarajevo-Beograd, obuhvatiti i teritoriju Srpske.

Sredstvima Srbije i Srpske u izgradnji je već dionica od Rače do Bijeljine.

Sa kineskom kompanijom ugovorena je dalja izgradnja do Brčko distrikta, ali se, zbog blokade tuzlanskih i sarajevskih vlasti ne zna trasa do Sarajeva.

Zato se dugo čeka na realizaciju aranžmana koji je dogovoren sa turskim predsjednikom. Srpska je odlučila da više ne čeka.

- I mi smo rekli, ako želite da radimo, mi smo spremni da radimo sami. Dajte nam podršku i mi ćemo to da krenemo. Bio sam u razgovorima gdje je jedna turska banka uz podršku Vlade Turske obezbijedila 500 miliona evra za izgradnju te brze ceste na prostoru Republike Srpske i dala garancije jednoj firmi koja u skladu sa međunldržavnim ugovorom. Potrebno je da sada Parlament BiH odobri taj projekat, potvrdi Predsjedništvo i ratifikuje - rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Isto bi trebalo da uradi i turska vlada. Dodik uvjeren da se sve može završiti za nekoliko mjeseci, ako ne bude novih blokada u Federaciji.

Što se tiče Srpske sve je, kaže, jasno. Dogovoren je obim, kamata i trasa brze saobraćajnice koja će biti građena – duž 130 kilometara od Višegrada do Istočnog Sarajeva.

- Rekonstrukcija ove putne komunikacije će biti od interesa ne samo za opštinu Višegrad nego i za ovaj dio Republike Srpske, od Višegrada preko Rogatice do Sarajeva. Pored rekonstrukcije ove putne komunikacije nama u Višegradu bi bilo veoma značajno i formiranje inegrisanog graničnog prelaza u Vardištu - kazao je Mladen Đurević, načelnik opštine Višeggrd.

Velika su i očekivanja privrednika od izgradnje brzog puta Beograd -  Sarajevo i autoputa Bijeljina-Rača.

Svaki izgrađeni kilometar veliki je napredak i vjetar u leđa, jer će značiti lakši i brži transport zbog kojeg sada imaju velike troškove.

- Mislim da će prvo ovaj autoput koji se sada gradi od Bijeljine do Kuzmina nama omogućiti mnogo brži protok roba prema Grčkoj,  Albaniji i prema luci u Solunu, a takođe zbog povezanosti autoputeva u Srbiji moći ćemo ići i prema Turskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, a preko Mađarske i do čitave Evrope - naveo je Milenko Stevanović, vlasnik drvoprerađivačkog preduzeća.

Ovo nije kraj izgradnji autoputeva. Iako je sistem odlučivanja u BiH sve usporio, nije uspio da uspori izgradnju obilaznice kod Doboja, koja bi po procjeni nadležnih trebalo da bude završena iduće godine. I ni tu nije kraj ulaganjima u putnu infrastrukturu.

- Ono što mi hoćemo prioritetno da uradimo i ja sam uvjeren znajući šta radimo da ćemo u narednih 4-5 mjesci imati završen autoput od Doboja prema Modriči, od Modriče do Brčko-distrikta i do Bijeljine i dalje prema Rači i da će taj autoput biti žila kucavica ne samo saobraćajna nego i političke integracije čitave Republike Srpske - dodao je Dodik.

Prioriteta ne manjka. Ni volje za izgradnjom. U ovom trenutku potrebna je dobra volja i u Federaciji.

Prvi test, čini se, biće ratfikacija dogovora iz Istanbula.