latinica  ћирилица
20/08/2024 |  15:07 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Rod voća u Potkozarju zadovoljavajući, cijene veoma dobre

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da su voćari u Potkozarju, bez obzira na teške vremenske uslove za proizvodnju i štetu koju su imali na pojedinim voćnim vrstama i sortama, ipak zadovoljni ovogodišnjim rodom i kvalitetom plodova.
Voće (Foto: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL/ilustracija) -
Voće (Foto: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL/ilustracija)

- Sve je iznenadio dobar rod bresaka. Trešnje su manje rodile, ali su imale veoma dobru cijenu. Dobru cijenu imale su i kruške, a očekuje se dobar rod i kvalitet sorti jabuka koje su najzastupljenije na ovom području - naveo je Dojčinović.

On je dodao da su do sada voćari uspjeli da prodaju gotovo sve što su ubrali, te očekuju da neće biti problema ni sa plasmanom jabuka, jer voća nedostaje i na tržištu EU.

Dojčinović je istakao da voćari, bez obzira na ovogodišnji dobar rod i veoma dobre cijene voća, ne bi mogli da opstanu bez podrške Vlade Republike Srpske.

U potkozarskim voćnjacima trenutno se beru preostale kasne sorte šljiva, kruške su većinom obrane, a počela je i berba ranih sorti jabuka.

Voćar iz Turjaka Nenad Mirjanić u voćnjaku ima četiri hektara jabuka i hektar šljiva, od kojih je većinu konzumne šljive obrao i plasirao na tržište po veoma dobroj cijeni.

Mirjanić je rekao da je ostalo da pokupi šljive za rakiju, te da za nekoliko dana počinje i berbu jabuka sorte zlatni delišes.