latinica  ћирилица
20/08/2024 |  15:08 | Autor: SRNA

Banjalučki Zavod za izgradnju odbio da prihvati reviziju

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske saopštila je da Zavod za izgradnju Banjaluka odbija da prihvati revizorski angažman, kao i da ovoj službi učini dostupnim dokumentaciju i informacije, čime je onemogućeno sprovođenje predviđene revizije godišnjeg plana za 2024. godinu.
Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske (Foto: Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske) -
Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske (Foto: Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske)

Iz Glavne službe za reviziju istakli su da se ovako nešto dogodilo prvi put od njenog osnivanja, te dodali da je o ovom slučaju obaviješten Odbor za reviziju Narodne skupštine Srpske radi preduzimanja mjera iz njegove nadležnosti.

Zavodu za izgradnju je, u svrhu sprovođenja finansijske revizije, dostavljeno pismo o angažovanju na reviziji i zahtjev za dostavljanje dokumentacije.

Iz Glavne službe su naveli da su se od 14. februara do 18. marta, sa četiri akta obratili, odnosno odgovorili na akte Zavoda za izgradnju kojim je direktor ove institucije odbio da potvrdi dostavljeno pismo pod obrazloženjem da Zavod ne treba biti subjekat revizije Glavne službe.

U obrazloženju direktor je naveo i da se Zavod ne može podvesti pod javni sektor, da se njena registrovana djelatnost ne može utvrditi kao djelatnost od opšteg interesa i da treba dodatno vrijeme kako bi se pribavila saglasnost za sprovođenje revizije organa Zavoda.

U saopštenju Glavne službe navedeno je da, iako je u međuvremenu došlo do smjene rukovodstva u Zavodu, nije došlo do promjene u stavu kada je riječ o ovom pitanju.

Glavna služba za reviziju smatra da Zavod nema razlog niti pravo da skriva, odnosno da ne pruži tražene informacije i dokumentaciju i da odbija saradnju sa vrhovnom revizorskom institucijom Srpske, jer predstavlja subjekat javnog sektora Srpske za čije je finansijske revizije nadležna pomenuta Glavna služba.

- Imajući na umu da je Zavod za izgradnju akcionarsko društvo u kojem grad ima većinsko vlasništvo od 71,86 odsto akcijskog kapitala, ispunjeni su uslovi da se smatra javnim preduzećem, odnosno na prethodno nisu od uticaja činjenice po kojem propisu je registrovan poslovni subjekt ili za koju djelatnost je registrovan - pojasnili su iz Glavne službe.

Iz ove službe su poručili da neće odustati od sprovođenja ove finansijske revizije i da će preduzeti sve mjere koje su joj dostupne u skladu sa propisima Srpske, kako bi navedena revizija bila izvršena i javnost putem revizorskog izvještaja upoznata o svim relevatnim informacijama na koje ima pravo.