latinica  ћирилица
21/08/2024 |  08:21 ⇒ 09:05 | Autor: RTRS

Načelnica Službe za higijenu u IЈZ: Analize pokazale da je voda u Banjaluci ispravna, čekaju se rezultati "Batuta" (VIDEO)

Načelnica Službe za higijenu u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Vesna Rudić Grujić rekla je za RTRS da suz analize rađene u posljednje vrijeme pokazale da je voda u Banjaluci ispravna, ali da se jiš čeka na rezultate analize uzoraka uzetih iz infiltracionih bazena i sirove vode iz rijeke Vrbas koji su upućeni u beogradski institut "Dr Milan Јovanović - Batut".
Vesna Rudić Grujić - Foto: RTRS
Vesna Rudić GrujićFoto: RTRS

- Voda iz vodovodnog sistema najbolje je kontorlisan proizvod na našem prostoru, a Pravilnik definiše parametre koje kontrolišemo. Analize rađenje u posljednje vrijeme nisu pokazale značajnija odstupanja - rekla je Rudić Grujić.

Ona je navela da su analize pokazale da je voda mikrobološki neispravna samo u lokalnom vodovodu u Verićima koji nije bilo moguće hlorisati, jer njim, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa još ne gazduje gradski Vodovod.

Rudić Grujić je rekla da je ova kontrola rađena zbog uznemirenosti javnosti, jer nije bilo prijava iz zdravstvenih ustanova o tegobama izazvanim neispravnom vodom.

Pojasnila je da Institut mjesečno vrši analizu oko 220 uzoraka vode, od kojih 210 iz distributivne mreže i deset sirovih uzoraka vode koja će tek ući u proces.

Ona je rekla da se kontrolišu izvori, rezervoari gdje se sakuplja voda iz različitih izvorišta, zatim voda na izlasku iz fabrike, odnosno gotov proizvod, te na kraju voda na mreži.

Rudić Grujić je rekla da i Vodovod vrši interni proces kontrole i da se u slučaju bilo kakvih odstupanja odmah djeluje.