latinica  ћирилица
21/08/2024 |  13:09 ⇒ 13:09 | Autor: SRNA

Bursać: Suša i nevrijeme pričinili štetu usjevima

Dugotrajna suša i nevrijeme na području Republike Srpske pričinili su ozbiljne posljedice na poljoprivrednim usjevima, prije svega na ratarskim kulturama, posebno kukuruzu, soji i uljaricama zbog čega će prinos biti umanjen, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać.
Berba kukuruza - Foto: RTRS
Berba kukuruzaFoto: RTRS

Bursać je naveo da će na parcelama na kojima postoje sistemi za navodnjavanje šteta biti mnogo manja.

- Trenutno ne možemo tačno procijeniti kolika će biti šteta. Žetva je počela, jer sve ranije pristiže, i u narednih mjesec dana kada bude u ozbiljnijem obimu vidjećemo kolike prinose možemo očekivati - rekao je Bursać.

Prema njegovim riječima, slična je situacija i kada je riječ o povrću, a umanjen prinos će se najviše vidjeti u proizvodnji paprike.

- Ali, povrća ima na tržištu, kvalitet nije kao u godinama kada vremenske prilike idu na ruku, ali ima prinosa - naveo je Bursać.

On je dodao da je najpovoljnija situacija u voćarstvu, iako će najveća šteta biti na jabuci.

- Na voćnjacima koji imaju sisteme za navodnjavanje voćari će sigurno biti zadovoljni prinosom i kvalitetom - rekao je Bursać.

On je naveo da je lokalno nevrijeme proteklih dana pričinilo štetu na voćnjacima i poljoprivrednim zasadima, ali da će se o obimu i količini moći govoriti nakon što opštinske i gradske službe naprave zapisnike o tome.

Imajući u vidu sve češće ekstremne vremenske prilike, Bursać je ukazao da će se poljoprivrednici morati više okrenuti zaštiti proizvodnje korištenjem sistema za navodnjavanje, protivgradne zaštite i osiguranjem, za šta Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede daje podsticaje.

- Dajemo po 60 odsto podsticaja za podizanje protivgradnih mreža i polisu osiguranja, a 40 odsto za sisteme za navodnjavanje. To su najbolji načini da se naši poljoprivrednici zaštite - naglasio je Bursać.

On je dodao da svake godine raste broj zahtjeva za podizanje protivgradnih mreža i sistema za navodnjavanje, ali da nisu zadovoljni kada je riječ o interesovanju za osiguranje poljoprivrednih površina.

- Taj način zaštite treba pojačati, jer u ovakvim vremenima dugotrajnih suša, oluja i grada neće biti drugog načina. Ako Ministarstvo daje 60 odsto podsticaja na polisu osiguranja, a i neke lokalne zajednice daju određeni procenat za polise, poljoprivrednici bi trebalo ući u ovaj dio zaštite - naglasio je Bursać.

On je napomenuo da je prošle godine jedna osiguravajuća kuća isplatila 3,5 miliona KM na osnovu štete na povrću.