latinica  ћирилица
23/08/2024 |  22:17 ⇒ 22:17 | Autor: SRNA

Višegrad: Otvorena međunarodna likovna kolonija

U Gradskoj galeriji Višegrad večeras je otvorena Međunarodna likovna kolonija, koja je okupila dvadesetak umjetnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Kanade i Rusije.
Višegrad - otvorena Međunarodna likovna kolonija - Foto: SRNA
Višegrad - otvorena Međunarodna likovna kolonijaFoto: SRNA

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je, otvarajući manifestaciju, da Likovna kolonija okuplja umjetnike iz više zemalja, a posebno je drago vidjeti umjetnike koji su ovdje više godina i koji su skoro pa domaći u gradu.

"- o nas čini izuzetno sretnim i ponosnim. Hvala vam što njegujete umjetnost u našem gradu, a mi kao lokalna zajednica cijenimo vaša zalaganja i ovakve i slične manifestacije nastojimo i podržati i na taj način pokazati koliko su one značajne - istakao je Đurević.

On je naglasio da je kolonija otvorena slikama umjetničkog slikara iz Užica Vladana Terzića koji predstavlja svoj opus, a slikama će sigurno pokazati i ljubav prema Višegradu.

- Zahvaljujući Likovnoj koloniji opština Višegrad postaje mjesto umjetničke razmjene i stvaranja, a vjerujem da će doprinijeti i širenju ljubavi prema umjetnosti i kulturi - napomenuo je Đurević.

Terzića je istakao da mu je drago što je večeras u Višegradu, jer kako kaže, redovan je gost na koloniji od njenog osnivanja.

- Radovi su rađeni na papiru, to je tehnika koja se znatno razlikuje od ulja na platnu, a neki od ovih radova stari su više od dvadeset godina - dodao je Terzić.

Akademski slikar Danijela Novaković kaže da joj je drago što ova manifestacija opstaje dugi niz godina i da je umjetnicima to najlakši način da objasne stvarnost oko sebe.

- Ovaj put nisam tražila inspiraciju kao što to obično radim, prepustila sam se i sačekaću da ona pronađe mene - rekla je Novakovićeva.

Iz Sankt Peterburga je stigla Olga Katina, koja sticajem okolnosti živi i radi u Crnoj Gori, a u Višegradu je prvi put.

- Ovaj grad mi je interesantan jer sam u Rusiji radila projekat `Balkanski mostovi`, a Višegrad svakako krasi Andrićev most o kojem sa mnogo čitala - rekla je Katina.

Organizator Likovne kolonije, koja će trajati do 30. avgusta, jeste Gradska galerija Višegrad, uz pokroviteljstvo opštine i “Hidroelektrana na Drini“.