latinica  ћирилица
23/08/2024 |  22:28 ⇒ 22:50 | Autor: RTRS

Otvoren Kočićev zbor; U Narodnom pozorišu prikazan dokumentarni film "Magla u rukama" (VIDEO)

59. Kočićev zbor svečano je otvoren u parku "Petar Kočić" u Banjaluci. Manifestacija se tokom četiri dana održava u Banjaluci, Beogradu i u Stričićima. Sadrži bogat program posvećen velikom piscu i narodnom tribunu.
U Narodnom pozorišu prikazan  dokumentarni film "Magla u rukama" - Foto: RTRS
U Narodnom pozorišu prikazan dokumentarni film "Magla u rukama"Foto: RTRS

Kočićev zbor otvorila je ministarka prosvjete i kulture i predsjednica organizacionog odbora ove manifestacije Željka Stojčić. Na otvaranju manifestacije govorili su književnici poput Miladina Berića i Zorana Kostića koji nastavljaju književni tok na čijem izvorištu je sam Kočić.

U Narodnom pozorištu prikazan je dokumentarni film Milane Majar, "Magla u rukama", nastao u produkciji Radio - televizije Republike Srpske, posvećen čuvenom banjalučkom književniku Đuri Damjanoviću. U filmu govori 18 sagovornika i njegov život je dočaran uprkos oskudnom arhiovsko materijalu. Đuro Damjanović je dobio Kočićevu nagradu, 1996. godine.

Publika je imala priliku da vidi i Projekcije na zidu Narodnog pozorišta ukonponovane sa glasovima glumaca Miljke Brđanin i Ananda Ćenića koji su čitali pisma Petra Kočića upućena njemu dragim ljudima.