latinica  ћирилица
27/08/2024 |  14:02 | Autor: SRNA

Stanari: Najviše priznanje opštine dodijeljeno predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Skupština opštine Stanari usvojila je danas odluku o nagradama i priznanjima povodom Dana opštine - 9. septembra, a ove godine najviše priznanje - Povelja počasnog građanina sa Zlatnim grbom dodijeljena je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, za poseban doprinos i razvoj Stanara.
Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ) -
Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ)

Predsjednik Skupštine opštine Stanari Denis Stevanović rekao je novinarima da će uručenje nagrada biti organizovano u okviru svečanosti koje će biti održane 9. septembra.

Stevanović kaže da je na dnevnom redu današnje sjednice raspravljano o pet tačaka, u okviru kojih su odbornici donijeli odluku o ustupanju u vlasništvo novoizgrađenog objekta Јavnoj ustanovi Dom zdravlja Stanari.

Prema njegovim riječima, žustra rasprava odbornika vodila se o informaciji o stanju u Јavnom komunalnom preduzeću "Ekosfera", u okviru koje su usvojeni zaključci kojima se obavezuje načelnik opštine Radojica Ćelić da do 17.septembra obezbijedi 200.000 KM za isplatu dvije plate radnicima i dio obaveza dobavljačima.

- Zadužuju se načelnik opštine i rukovodstvo Ekosfere da uspostave obim i dinamiku poslova koje će `Ekosfera` izvršavati za opštinu kao i način plaćanja - izjavio je Stevanović.

Odbornicima se obratio direktor javnog komunalnog preduzeća "Ekosfera" Igor Škorić koji je ukazao na težak položaj radnika, koji su u štrajku od 1. juna, zbog pet neisplaćenih plata i doprinosa s obzirom da se za povjerene javne poslove plaća grantovski iz budžeta opštine, a koji od januara nije usvojen.

On kaže da je sa opštinom potpisan ugovor o izvršenju povjerenih poslova na četiri godine i smatra da se po tom osnovu način finansiranja treba posmatrati kao ugovorna obaveza, a ne grantovski, odnosno da su u posljednji u isplatnom redu.

Prema njegovim riječima sredstva od odvoza komunalnog obaveza, a koje plaća mali broj domaćinstava, nisu dovoljna jer naplata na mjesečnom nivou iznosi oko 5.500 KM a obaveze prema regionalnoj deponiji oko 4.000 KM.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić kaže da je zbog nagomilanog smeća donio naredbe o proglašenju vanredne situacije i angažovanju materijalno-tehničkih sredstava.

- Sada smo u postupku da se angažuju sve mašine i potrebno ljudstvo `Ekosfere` jer u vanrednoj situaciji angažovani radnici nisu na grantu već će i oni biti u redoslijedu prioriteta plaćanja obzirom da je opština Stanari na privremenom finansiranju - naveo je Ćelić.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i finansije Ljubiša Stanković poručio je da je nezakonito isplaćivati sredstva mimo budžeta koji je u izvršenju iz 2023. godine s obzirom da budžet za 2024. godinu nije usvojen, a "Ekosfera" je na grantu.

On je naveo da su sve interesne strane ranije upoznate da se grant ne može isplaćivati prije nego što se plate obaveze po ispostavljenim fakturama ugovora koje je usvojila Skupština opštine.

- Angažovaćemo Ekosferu kao jedinicu Civilne zaštite na uklanjanju uzroka proglašenja vanredne situacije i svi radnici angažovani na tim poslovima biće plaćeni iz budžeta opštine kao i gorivo, maziva i ostale potrepštine za mašine - najavio je Stanković.

On situaciju sa komunalnim preduzećem "Ekosfera" ocijenio predizbornim političarenjem.

Odbornik SNSD-a Damir Kerić nada se da će izvršna vlast ispoštovati zaključke odbornika lokalnog parlamenta i isplatiti dio neophodnih sredstava "Ekosferi".

Na dnevni red današnje sjednice lokalnog parlamenta,koji nije bio usaglašen na sjednici Kolegijuma, nije uvršten prijedlog budžeta za tekuću godinu.

U Stanarima je 28.juna, zbog nedostatka kvoruma, odgođena sjednica Skupštine opštine na kojoj je trebalo da se raspravlja o prijedlogu budžeta za ovu godinu, budući da je ova lokalna zajednica od januara na privremenom finansiranju.