latinica  ћирилица
27/08/2024 |  18:33 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Sindikat predlaže novi sistem plata (VIDEO)

Savez sindikata Republike Srpske predlaže novi sistem u obračunu plata. Smatraju da poslodavci iskorištavaju institut najniže plate, zbog čega su uputili prijelog socijalnim partnerima. Dokument "Novi sistem plata" dostaviće i poslodavcima, s ciljem da za mjesec dana, sjednu za pregovarački sto. Premijer Srpske Radovan Višković kaže da je ponuđeni prijedlog dobar polazni dokument oko kojeg treba da počnu pregovori sindikata, poslodavaca i Vlade.
Novac (foto: Centralna banka) -
Novac (foto: Centralna banka)

Novi sistem plata u Republici Srpskoj uključuje i novi model obračuna.

U sindikatu smatraju da osnovica treba biti najniža plata, a ne cijena rada.

Predlažu i razliku prilikom obračuna plata u odnosu na stručnu spremu radnika.

- Odnos bi trebao da bude minimalno najniža, odnosno nekvalifikovana radna snaga, odnosno visoka stručna sprema. Neki omjer bi trebao biti 1:3 ili 1:2.7. U tom odnosu bi trebalo da imamo smještena sva zanimanja, sve kvalifikacije kao najnižu, početnu platu koju bi radnik mogao da dobije - rekla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Da je novi sistem obračuna plata dobar polazni dokument za početak pregovora socijalnih partnera, smatra premijer Srpske Radovan Višković.

- Ne mirim se sa tom činjenicom ni danas, da u jednom privrednom subjektu svi zaposleni imaju najnižu platu, ali po današnjim zakonskim rješenjima to je izgleda moguće i to nije prekršaj. Smatram da to nije normalno. Ukoliko ne bude bilo dogovora između sindikata i poslodavaca, na kraju će Vlada promijeniti zakon - jasan je Višković.

Predložene izmjene imaju podršku i Međunarodne organizacije rada.

- Mislim da smo danas dobili jedan dobar prijedlog, smatram da je Savez sindikata uradio jako dobar posao i izuzetno je važno da imamo i pregovore sa ove tri strane - ističe Magnus Berge, viši specijalista za radnička prava Međunarodne organizacije rada.

Nakon što se upoznaju sa dokumentom, da za pregovaračkim stolom postignu najbolje rješenje, spremni su i poslodavaci.

Ipak, smatraju, donošenje novih akata, nije rješenje za poboljšanje statusa radnika.

- To je moguće jedino uz rast produktivnosti, niakve administrativne mjere ne mogu dati rezultate - kazao je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Konkurentnost i produktivnosti privrede s ciljem povećanja plata bio je osnovni cilj Vlade još od 2018. godine kaže premijer Višković.

Među prioritetima je i suzbijanje sive ekonomije, sa čime su saglasne sve tri strane.

Pozitivni rezultati su evidentni - potvrđuje to statistika.

- Neto plata u Srpskoj u tom momentu bila je 857 maraka, a na današnji dan iznosi 1.416. Broj zaposlenih u decembru 2018. godine bio je 266.000, dok je danas 290.000. Na Zavodu za zapošljavanje tada je bilo 105.000, a danas je njih 56.000 - ističe Višković.

Nisu ovo jedini pokazatelji po kojima Srpska prednjači ne samo u odnosu na drugi entitet već i region – imamo i najnižu cijenu električne energije i poreske stope.

Federacija, Srpsku ne može stići ni po visini prosječne plate već tri godine.

Obaveze se redovno servisiraju i izmiruju, kaže Višković.

Sve to, uz velike pritiske, kojima su institucije Republike Srpske izložene, kaže, uspješno se odolijeva.