latinica  ћирилица
29/08/2024 |  16:48 ⇒ 17:13 | Autor: RTRS

Za koga rade banke u Srpskoj, stanovništvo ili američku ambasadu; Inviktus najavio drastično smanjenje broja radnika

Kompanija "Inviktus tehnolodži grupa" iz Banjaluke saopštila je danas da je prinuđena preduzeti drastične poteze koji uključuju značajno smanjenje broja zaposlenih u toj kompaniji.
Inviktus (foto: ATV BL) -
Inviktus (foto: ATV BL)

U saopštenju dostavljenom medijima navode da je ovakva odluka donesena nakon što su se suočili sa brojnim nezakonitim postupcima onih koji bi u Republici Srpskoj i BiH trebali da osiguraju prava zagarantovana zakonima.

- Garantujemo da će svi zaposleni dobiti svoja zarađena primanja uz poštovanje ugovorom o radu i zakonom predviđenih mehanizama za d‌jelovanje u ovakvim i sličnim situacijama - ističu iz Inviktusa koji odnedavno posluje nakon što se na udaru američkih sankcija našao Prointer ITSS.

Podsjetili su da su početkom ovog mjeseca kao novi poslovni subjekt optimistično počeli sa radom i potpisali ugovore sa više od 170 zaposlenih sa iskrenom namjerom da na novim osnovama i uz pomoć dosadašnjeg zajedničkog iskustva i znanja nastave poslovanje.

- Kompaniju je osnovala grupa IT profesionalaca kako bi poslovala po zakonima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i s namjerom da rade ono što jedino znaju. Sud je uredno izvršio registraciju nove kompanije, ali smo sada došli u situaciju da moramo preduzeti neželjene poteze - podvlače u saopštenju i dodaju: Bez obzira što se prvobitno činilo da ćemo kod banaka bez većih problema otvoriti račune, te završiti i sve druge neophodne aktivnosti kod drugih relevantnih institucija, ipak smo naišli na ozbiljne prepreke koje nas sprečavaju da ostvarimo započeti plan. Podrška je izostala, prije svega, od banaka koje nisu bile spremne da postupe po zakonu. Nakon ogromnog pritiska Ambasade SAD u Sarajevu, a u strahu od narednih poteza američke administracije i novih sankcija, banke su ignorisale naša nastojanja da kao nova kompanija dobijemo polazne elemente neophodne za normalno poslovanje. Zbog ovakvog nerazumijevanja teško možemo da održimo finansijsku stabilnost, što iz dana u dan dodatno usložnjava čitavu situaciju - navodi kompanija "Inviktus tehnolodži grupa".

Naglasili su da se zbog postupaka Ambasade SAD na najbrutalniji način radnicima uskraćuje pravo na rad i osiguranje gole egzistencije iako za to nema bilo kakvog pravnog osnova.

- Baš zbog toga pozivamo sve nadležne institucije da što prije pronađu adekvatno rješenje kako ni jedna druga domaća kompanija u budućnosti ne bi bila izložena nezabilježenoj diskriminaciji - naveli su iz ove kompanije.

Poručuju da su iskreno ponosni na svakog zaposlenog, jer su, kako navode, radom, stručnošću i priznanjima pokazali da su stvorili kolektiv sa velikim potencijalom koji se i zbog toga našao na meti interesa raznoraznih mešetara, ali i konkurencije.

- Pošto smo sada izloženi potezima koji nemaju bilo kakve veze sa normalnim poslovanjem i poštovanjem zakonskih normi, a da nas relevantne institucije kao savjesnog poslovnog subjekta nisu u stanju zaštiti, moramo priznati da je teško pronaći adekvatniji odgovor koji ne bi uključivao ozbiljnije rezove u samoj kompaniji - zaključuje se u saopštenju.