latinica  ћирилица
29/08/2024 |  19:22 ⇒ 19:45 | Autor: SRNA

Odata počast poginulim i nestalim u odbrambeno-otadžbinskom ratu

Odavanjem počasti poginulim i nestalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu danas je obilježen Međunarodni dan nestalih osoba u Bijeljini, gdje se još traga za 40 nestalih lica, od kojih je 12 civila, a među njima su jedno dijete i dvije žene, kao i za 28 pripadnika Vojske Republike Srpske.
Bijeljina - obilježen Međunarodni dan nestalih osoba - Foto: SRNA
Bijeljina - obilježen Međunarodni dan nestalih osobaFoto: SRNA

Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Darko Stević rekao je na skupu u centru Bijeljine da je borba srpskog naroda kroz ratove, pa i kroz ovaj posljednji, uvijek bila borba za slobodu i za svoju državu.

- Istorija je pokazala da srpski narod bez države nema ni slobode, koja je, nažalost, uvijek preskupo plaćena, u posljednjem ratu sa 30.000 žrtava - naveo je Stević.

On je istakao da su porodice srpskih žrtava nezadovoljne jer potraga za nestalim Srbima decenijama stoji u mjestu.

- Naš zahtjev je ukidanje ili reorganizacija Instituta za nestala lica BiH, koji od nastanka djeluje jednosmjerno i do sada je pronađeno i identifikovano svega 59 srpskih žrtava - poručio je Stević.

Prema njegovim riječima, srpsko sjećanje na nevino postradale nije zlopamćenje i ne treba da se pretvori u mržnju i osvetoljubivost, nego treba da bude trajno svjedočenje istine, pravde, ljubavi i mira.

U Crkvi Svetog Đorđa u Bijeljini služen je parastos nevino stradalima, na centralni spomenik braniocima položeni su vijenci i cvijeće, a organizovana je i posjeta spomen-sobi poginulim borcima.