latinica  ћирилица
30/08/2024 |  15:37 | Autor: SRNA

Modriča: Poboljšan kvalitet vazduha, ukinute interventne mjere

Štab za vanredne situacije u Modriči ukinuo je danas interventne mjere nakon znatnog pada koncentracije zagađujućih materija u vazduhu izmjerenih u centru grada i u blizini gudronske jame, gdje je 14. avgusta izbio požar.
Modriča - Foto: RTRS
ModričaFoto: RTRS

Načelnik opštine Modriča Јovica Radulović, koji je i komandant Štaba, rekao je da je došlo do znatnog poboljšanja kvaliteta vazduha, zbog čega je van snage stavljena odluka o zabrani okupljanja većeg broja građana na javnim mjestima i organizovanja sportskih takmičenja.

- U skladu sa stavom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, školska godina će i na prostoru ove opštine početi na vrijeme - izjavio je novinarima Radulović nakon sjednice Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Radulović je naveo da je vazduh i dalje kontaminiran, ali u odnosu na prethodni period višestruko manje, zbog čega će se nastaviti primjena preporuka Instituta za javno zdravlje Republike Srpske.

- Ostaje problem kako dovršiti gašenje požara, s obzirom na to da je riječ o izuzetno velikoj površini zemljišta na nepristupačnom terenu, zbog čega je ranije zatražena pomoć Republičke uprave civilne zaštite, Oružanih snaga BiH i Helikopterskog servisa Republike Srpske - rekao je Radulović.

On je potvrdio da sa Rafinerijom ulja Modriča, koja je nadležna za gudronsku jamu, postoji pisana korespondencija, u okviru koje opština traži aktivno učešće Rafinerije ulja u gašenju požara.

Na sjednici Štaba potvrđeno je da su ljekarsku pomoć od izbijanja požara do danas tražila dva vatrogasca, čije zdravlje nije ugroženo.