latinica  ћирилица
30/08/2024 |  17:29 ⇒ 18:21 | Autor: SRNA

HE Dabar: Osporena gradnja samo dovodnog tunela

Izvršni direktor za organizaciono-pravne poslove u preduzeću "Hidroelektrana Dabar" Dalibor Rajković izjavio je da presudom Okružnog suda u Banjaluci nije poništena građevinska dozvola za izgradnju svih infrastrukturnih objekata u okviru projekta ove hidrocentrale, već da je riječ o osporavanju odobrenja građenja dovodnog tunela.
Trebinje - Hidroelektrana "Dabar" - Foto: SRNA
Trebinje - Hidroelektrana "Dabar"Foto: SRNA

Rajković je rekao da je osporeno odobrenje građenja samo jednog od ukupno sedam infrastrukturnih objekata u sistemu hidroelektrane "Dabar".

- Građevinska dozvola za dovodni tunel se osporava iz čisto proceduralnih razloga koji su lako otklonjivi i ne mogu uticati na dinamiku realizacije projekta - naveo je Rajković.

On je istakao da su sve ranije tužbe istih tužilaca protiv Ministarstva odbijene kao neosnovane, kao i da su presude pravnosnažne.

Rajković je rekao da se postavlja pitanje da li se iza svega kriju pokušaji određenih organizacija da opstruišu izgradnju hidroelektrane "Dabar", koja predstavlja jedan od najvećih hidroenergetskih projekata u Republici Srpskoj u posljednjih 30 godina.

- Očekujemo da će nadležno Ministarstvo postupiti u skladu sa presudom uvažavajući primjedbe suda kada je riječ o ovom postupku - poručio je Rajković.

Portal "Kapital" objavio je danas da je Okružni sud u Banjaluci poništio dozvolu za izgradnju infrastrukturnih objekata hidroelektrane "Dabar" u okviru projekta "Gornji horizonti".

Riječ je o hidroelektrani snage 160 megavata, koja je dio projekta "Gornji horizonti", vrijednog 338 miliona evra, a koji je ugovoren sa kineskom kompanijom "Gedžouba grup".