latinica  ћирилица
30/08/2024 |  16:13 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Akademik i senator Vojislav Maksimović ostaće upamćen po velikim djelima (VIDEO)

Porodica, rodbina, kolege, prijatelji, poštovaoci se opraštaju od akademika, univerzitetskog profesora, književnika, političara i senatora Republike Srpske Vojislava Maksimovića. Preminuo je u Beogradu u 89. godini. U Foči je održana komemoracija.
Komemoracija Vojislavu Maksimoviću - Foto: RTRS
Komemoracija Vojislavu MaksimovićuFoto: RTRS

Da će Vojislav Maksimović ostati upamćen u svom narodu kao čovjek kome je zasluženo pripala velika čast da na svečanoj sjednici, 9. januara 1992. godine u Sarajevu pročita Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike BiH, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Naglasio je da mu je čast da je svjedočio tim istorijskim događajima za Srpsku.

Akademik Vojislav Maksimović, dokaz je da je ideja najmoćnija i najvažnija stvar u politici i istoriji– istaknuto je u Foči.

- Zbog toga je Vojislav Maksimović osnlonac i jedan od stubova na kojim stoji Srpska, a što je najvažnije Republika Srpska stoji na ideji onih koji su je stvarali. Ona nije samo teritorija nego ideja koja ovdje živi stoljećima - naveo je Željko Budimir, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Obnovio je rad Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".

U ratnim godinama kao prvi rektor od Doboja do Trebinja postavio je temelje današnjeg Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Osnivanjem prosvjete shvatio je da je narod pred velikim izazovom i da je njegov jedini spas u kulturi, duhovnosti i očuvanju tradicije - rekao je Radisav mašić, član Glavnog odbora SPiKD "Prosvjeta".

- Pod njegovim rukovodstvom ovaj univerzitet je prohodao a kasnije krupnim koracima nastavio prema zajednici univerziteta u Evropi i svijetu - dodao je Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Među njima i u Foči, fakultete - Medicinski, Stomatološki i Duhovnu akademiju.

Zemljaci vječno zahvalni.

- Ideja je da se ustanovi nagrada po njemu, da se nazove ulica po njemu i da se podigne bista za velikog rodoljuba - naglasio je Milan Vukadinović, načelnik opštine Foča.

Akademik Vojislav Maksimović biće sahranjen u subotu 31. avgusta na groblju u Јošanici kod Foče.