latinica  ћирилица
20/09/2024 |  12:58 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Dodijeljene nagrade na Sajmu knjige u Banjaluci: "Moštanica" za izdanje "Nemanjići: Tvorci srpskog duha i države" (VIDEO)

Žiri 29. međunarodnog sajma knjige "Banjaluka 2024" u organizaciji Glasa Srpske, dodijelio je danas u Sportskom centru Borik nagrade ove smotre pisane riječi - "Moštanica", "Liplje", "Gomionica" i "Stuplje".
Nagrada za knjigu "Nemanjići: Tvorci srpskog duha i države" - Foto: RTRS
Nagrada za knjigu "Nemanjići: Tvorci srpskog duha i države"Foto: RTRS

Prema odluci žirija, čiji predsjednik je bio Duško Pevulja, a članovi književnica Јelena Glišić i prof. dr Vladan Bartula, priznanje "Moštanica" za izdavački poduhvat, dodijeljena je knjizi "Nemanjići", koju je priredio Željko Perović u izdanju Pi-Pressa iz Pirota.

Žiri u obrazloženju kaže da je u pitanju reprezntativno izdanje u svakom smislu.

- Knjiga "Nemanjići: Tvorci srpskog duha i države", priređivača Željka Perovića, luksuzno je i reprezentativno izdanje u svakom smislu, dostojno i likovno-grafički velike teme i velike priče koju priča. Knjiga plijeni bogatom dokumentarnom podlogom, brojnim fotografijama i literarnim prilozima najistaknutijih srpskih stvaralaca, pretežno pjesnika. Čitavim sadržajem potvrđuje svoju osnovnu zamisao: duh je dinamičan, on se ispoljava u kretanju i kontaktu sa vremenom - piše u saopštenju žirija.

Nagrada "Liplje" za savremenu književnost, diobio je pisac Vule Žurić, za knjigu "Heroji i gubitnici" u izdanju beogradska Lagune.

Podnaslov ove zanimljive knjige, istaknutog savremenog srpskog pisca, jeste "Dvadeset sentimentalnih priča o dvadesetom veku" a, po mišljenju žirija ona to istinski jeste u svakom pogledu.

- Knjiga "Heroji i gubitnici" odistinski to i jeste, povijest jednog vremena kroz reprezentativne "uzorke", pripovjedačke bravure kao isječke iz vremena. Vule Žurić, kao i u nizu svojih drugih knjiga, na lijep način prepliće dokumentarno i literarno, kod njega činjenice, kako je Andrić pisao, "lebde". Uz to, Vule Žurić je majstor finog pitkog pripovjedačkog tkanja, zbog čega su njjegove knjige prave poslastice za čitalačke sladokusce - navodi žiri.

Nagrađena izdanja 29. sajma knjige u Banjaluci (Foto. RTRS)

Izdavačka kuća "ЈRЈ" iz Beograda dobitnik je nagrada "Gomionica" za knjigu "Mali konjanik u pačijoj školi", slavnog doajena srpske književnosti Јovana Јovanovića Zmaja, čija je svaka knjiga po mišljenju žirija vrhunski događaj pisane riječi.

- "Mali konjanik u pačijoj školi" je knjiga izabranih pjesama za djecu Јovana Јovanovića Zmaja, najvećeg pjesnika iz ove oblasti koji je slovio na srpskom jeziku. Uvijek kada se pojavi, u bilo kome zaokruženju, predstavlja događaj. Zmajeva poezija za djecu plijeni onim do čega se teško dospijeva: šarmantnim lirizmom, nenapadnom didaktikom i prvorazrednim humorom - naveo je žiri.

Priznanje "Stuplje", za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti pripalo je izdavačkoj kući Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Novog Sarajeva za knjigu Јovana B. Dušanića, "Utemeljivači Republike Srpske na prelazu iz 19. u 20. vijek".

- Јovan B. Dušanić, iako nije istoričar po osnovnoj vokaciji, napisao je izvanrednu knjigu o jednom prelomnom vremenu Srba u Bosni i Hercegovini. To su posljednje decenije devetnaestog i prve dvadesetog vijeka. Dušanić obuhvata kulturološki kontekst u kojem se odigrava borba Srba za crkveno-školsku autonomiju, za svoj kulturni identitet, i sa razlogom u tim naporima vidi temelje Republike Srpske, koja je, to i ova knjiga potvrđuje, u kulturnim sadržajima i kretanjima. Dvanaest portreta, koje ispisuje Dušanić, to su spomenici lične samopregornosti i nacionalne odgovornosti - navodi žiri ovogodišnjeg sajma knjige u Banjaluci.