latinica  ћирилица
20/09/2024 |  22:03 ⇒ 22:56 | Autor: RTRS

Veče laureata za kraj književnih susreta na Kozari

U prijedorskoj Galeriji "Sreten Stojanović" održano je "Veče laureata - Pero Zubac". Time su završeni 52. Književni susreti na Kozari.
Veče laureata - Foto: RTRS
Veče laureataFoto: RTRS

Obilato nagrađivan i prevođen, pjesnika Peru Zupca proslavile su "Mostarske kiše" prije pola vijeka, istakla je pjesnikinja Mirjana Bulatović, koja je Prijedorčanima predstavila njegov život i djelo.

- To je običaj da pjesnik laureat pozove svog prijatelja koji igra ulogu jednog odabranog reflektora, koji treba da osvetli njega i njegovo delo. Pero Zubac je jedan od retkih ljudi koji ostavlja jako dobar utisak kao autor koji divno govori svoje stihove - rekla je pjesnikinja Mirjana Bulatović.

Autor više od pedeset knjiga poezije i dvadeset antologija jugoslovenskog i svjetskog pjesništva, Pero Zubac, nagrađivan je mnogo puta, ali nagrada "Skender Kulenović - književni vijenac Kozare", kaže, ostaće posebna.

- Meni Skenderova nagrada, normalno, kao i svakome čoveku koji je pročitao bar Stojanku ili pisma Јovice Stanivuk ili jedan sonet, nije bitno, mnogo znači. Bio sam prijatelj njegove supruge Vere, njegov sin je komponovao čuvenu kantatu o Zenici, na moje stihove - rekao je Pero Zubac, laureat 52. Književnih susreta na Kozari.

U okviru ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari, u Prijedoru i na Kozari, održano je deset manifestacija.