latinica  ћирилица
19/10/2024 |  12:45 ⇒ 13:35 | Autor: TANЈUG

Vučić: Nećemo zaboraviti da je Esvatini bio uz nas u teškim vremenima (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nikada neće zaboraviti prijateljstvo i lojalnost koju joj je Esvatini ukazao time što je, kako je istakao, podržavajući Povelju UN imao hrabrosti da bude uz Srbiju kada su predlagane rezolucije UN koje nisu išle Srbiji u prilog.
Aleksandar Vučić i kralj Esvatinija (foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr) -
Aleksandar Vučić i kralj Esvatinija (foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr)

- Prijatelji se prepoznaju kada je teško. Mi ćemo znati da uzvratimo tu i takvu vrstu prijateljstva i lojalnosti prema ovom divnom afričkom narodu i ovoj divnoj afričkoj zemlji - rekao je Vučić nakon razmjena dokumenata o saradnji u različitim oblastima između Srbije i Kraljevine Esvatini.

On je dodao da je srećan sam što će kralj Esvatinija Msvati Treći tokom posjete Srbiji obići i Novi Sad i Kragujevac.

- Njegova je velika želja je da, osim da se upozna sa našim naučno-tehnološkim parkovima, poput ovog u Novom Sadu, Biosensom, superkompjuterima i data centra, da upozna i našu namjensku industriju - naveo je Vučić.

Dodao je da će u Kragujevcu pokušati da predstavi i dio namjenske industrije Srbije.

Kralj Esvatinija: Potpisani sporazumi temelj za jače bilateralne odnose

Kralj Esvatinija Msvati Treći izjavio je da su memorandumi o saradnji u različitim oblastima između Srbije i kraljevine Esvatini, koji su danas potpisani, potvrda i temelj za uspostavljanje jačih bilateralnih odnosa dvije zemlje i dodao da jedni od drugih mogu mnogo da nauče.

On se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i gostoprimstvu koje je u Beogradu ukazano njemu i delegaciji iz Esvatinija.

- Mi smo zaista zadivljeni izuzetnim napretkom i rastom kada je riječ o razvoju infrastrukture koju smo vidjeli u Srbiji. To pokazuje da je zemlja pod snažnim liderstvom - rekao je kralj Esvatinija.

Kralj Esvatinija je istakao da dvije zemlje zajedno mogu da grade budućnost i dodao da je Esvatini pozicioniran kao konkurentno proizvodno čvorište u južnom dijelu afričkog kontinenta.