latinica  ћирилица
19/10/2024 |  18:17 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Za pomoć Drvaru iz Kabineta predsjednika Srpske izdvojeno 80.000 maraka (VIDEO)

Kabinet predsjednika Republike Srpske izdvojio je 80.000 maraka za pomoć Drvaru. Dječijem vrtiću "Majka hrabrost" uplaćeno je 60.000 maraka, a komunalnom preduzeću koje, zbog ranije nagomilanog duga, ima problema sa isplatom plata, 20.000 maraka pomoći.
Drvar: Vrtić "Majka hrabrost" - Foto: SRNA
Drvar: Vrtić "Majka hrabrost"Foto: SRNA

Dječiji vrtić u Drvaru, koji pohađa 75 mališana, zapošljava 10 radnika. Pomoć predsjednika Srpske iskorištena je za isplatu tri neisplaćene plate.

- Mi smo, generalno, navikli da sve gledamo sa pozitivne strane, zato što su djeca ključ toga svega pozitivnog, pa se nadamo da će neko da ima i razumijevanja i da shvati koliko su djeca bitna - kaže vaspitačica u Dječijem vrtiću "Majka hrabrost" Duška Rodić.

Vrtić se finansira sredstvima opštine i naplatom boravka djece. Cjelodnevni boravak košta 150 maraka. Od Livanjskog kantona i Federacije ne dobijaju ništa. Vrtić sada nema dugova.

- Što se tiče hrane, didaktičkih materijala i ostalih troškova komunalija, to rješavamo u hodu, mjesec za mjesecom, jer to finansiramo od uplata roditelja djeca - ističe v.d. direktora Јovana Rodić Crljen.

Komunalno preduzeće ima problem sa poreskim dugom od 900.000 maraka nastalim prije deset godine. Do sada je otplaćeno oko 600.000 KM. Radnicima kasne tri plate. Sredstva Kabineta predsjednika iskorištena su za isplatu pomoći radnicima od po hiljadu maraka.

- U toku prošle godine došlo je do poremećaja u poslovanju izazvanog jednom tužbom, gdje je došlo do zaostatka isplate plata. Taj zaostatak, nadamo se, da ćemo u toku ove godine nadoknaditi - kaže v.d. direktora ЈP "Komunalac" Dragana Grahovac.

"Komunalac“ od opštine Drvar godišnje dobija oko 100.000 maraka iz sredstava javne komunalne potrošnje, a vrtić 210.000 maraka. Ove godine opština ne ostvaruje dovoljno tekućih prihoda da to servisira redovno, kaže načelnica opštine Dušica Runić.

- Pomoć je dobrodošla upravo iz ovih razloga, što zbog ekonomske situacije i socijalnih prilika jer na području opštine nemamo mogućnost da povećavamo cijene, a nemamo dovoljno poreskih prihoda u budžetu kojima sve to možemo servisirati - dodaje Runićeva.

Ovogodišnji budžet Drvara je u suficitu, ali dugovanja su akumulirana zbog lošeg punjenja budžeta prošle godine.