latinica  ћирилица
19/10/2024 |  19:28 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Dodik: Odbio sam pozitivan ishod sudskog procesa u zamjenu za centralizaciju i prenos imovine na BiH (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Radio Republike Srpske da mu je nedavno na jednom sastanku nuđeno da prihvati centralizaciju BiH i prenošenje imovine na nivo BiH u zamjenu za pozitivan ishod sudskog procesa, koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH. Dodik je rekao da je ovakvu ponudu odbio. Pravnici i analitičari saglasni su da je ovom nemoralnom ponudom razotkrivena sva pozadina procesa koji se vodi protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Više od godinu dana sudskog procesa koji se vodi protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, stručna javnost je upozoravala da je čitav proces politički motivisan.

I onima manje stručnim nije trebalo mnogo vremena da zaključe da se ne sudi dvojici pojedinaca, nego institucijama. Da je optužena Republika Srpska kako bi bila razvlašćena i utopljena u centralizovanu BiH. Upravo to nuđeno je predsjedniku Srpske u zamjenu za oslobađajuću presudu, rekao je Dodik nakon posljednjeg ročišta.

- Sve se odvijalo na jednom sastanku koji je održan nedavno, a na kojem je rečeno: Eto tražimo da ojačate funkcionalnost BiH, što je za njih naziv za centralizaciju, da prihvatite da se imovina reguliše na način koji će osigurati jačanje BiH, da se ta imovina dodijeli u vlasništvo BiH. Naravno, ja sam rekao doviđenja, prijatno! - istakao je Dodik.

Ovim je razotkrivena pozadina igre političkog Sarajeva, i prije svega stranaca, koji posrednim djelovanjem preko institucija pokušavaju da kreiraju sudbinu Republike Srpske, a time i BiH i svih naroda koji žive u njoj.

- Dodik izražava jedinstvo Republike Srpske upravo po Ustavu Republike Srpske, a s druge strane on je najjači politički faktor u Republici Srpskoj, što su pokazali i nedavno održani lokalni izbori. Svjesni su činjenice da ako uspiju slomiti njega na poziciji na kojoj jeste, da će onda nesmetano po dubini sve tražiti od Republike Srpske - rekla je generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Јelena Pajić Baštinac.

Iza svega stoje ambasade SAD, Velike Britanije i Kristijan Šmit, kao glavni protagonista cjelokupnog igrokaza, koji se igra pred Sudom BiH, smatra narodni poslanik Srđan Mazalica.

- To je jedan čitav paket pritisaka na Republiku Srpsku radi unitarizacije i centralizacije, jer ako vam se oduzme imovina, vi gubite značajan dio svog suvereniteta i dio svojih nadležnosti kada je u pitanju upravljanje imovinom - dodaje Mazalica.

Stranci, koji pokušavaju da se nametnu kao apsolutna vlast u BiH, već trideset godina vode dvije politike, kaže pravnik Ognjen Tadić. Јedna je, kaže, zavadi pa vladaj, a druga politika prijetnji i ucjena.

- Dok Šmit pokušava izjavom o Izetbegoviću i Mladiću dodatno da zavadi Srbe i Bošnjake ne bi li se udružili i protjerali Šmita odavde, istovremeno političkim suđenjem vrše pritisak na predsjednika Republike da pristane na njihove političke zahtjeve kao što su državna imovina i slične stvari - rekao je Tadić.

Analitičar Stevica Deđanski poručuje da je jedini cilj u ovom procesu Republika Srpska, na šta niko ne smije da pristane.

- Nude Dodiku da trguje nacionalnim interesiima srpskog naroda i Republike Srpske, što je on odbio. Ovim je pokazao da je on spreman da se bori za nacionalne interese. To je jedan dobar signal, znak ljudima u Republici Srpskoj i da razmisle ko bi još tako mogao da uradi - kaže Deđanski.

Јedino što je iznenađujuće u svemu ovome jeste potpuni promašaj u procjeni da će predsjednik Srpske pristati na političke ucjene, smatra srpski delegat u Domu naroda Radovan Kovačević.

Proces koji se vodi protiv Dodika i Lukića bliži se kraju. Sav smisao prava i pravosudnog sistema u BiH ovim procesom je izgubljen. Presuda se polako piše, ako već i nije napisana. Samo je pitanje kome, da li predsjedniku Republike Srpske ili ovakvoj Bosni i Hercegovini?