latinica  ћирилица
20/10/2024 |  09:51 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

RTRS na Samitu BRIKS-a u Kazanju: Zašto je ovo svjetski događaj godine? (FOTO/VIDEO)

Glavni grad ruske Republike Tatarstan, Kazanj, domaćin je Samita BRIKS-a, koji će biti održan od 22-24. oktobra. Sve oči svjetske javnosti okrenute su prema događaju koji će ugostiti predstavnike iz 33 zemlje, među kojima je i delegacija Republike Srpske predvođena predsjednikom, Miloradom Dodikom.
Samit BRIKS-a u Kazanju - Foto: RTRS
Samit BRIKS-a u KazanjuFoto: RTRS

Piše: Јasenko Todorović

Iako grupu BRIKS trenutno čini deset zemalja, interesovanje za učlanjenje iskazalo je više od 20 država, među kojima su i Turska (istovremeno članica NATO-a), ali i Azerbejdžan. Tajland, Malezija, Venecuela. Očekuje se da će već 2026. godine neke od ovih zemalja postati ili punopravne članice, pridruženi članovi ili posmatrači.

Očekuje se da će jedna od osnovnih tema ovogodišnjeg Samita BRIKS-a biti nastavak "dedolarizacije", odnosno odbijanje dolara kao valute za međunarodna plaćanja unutar zemalja članica. Ove zemlje se uveliko oslobađaju američkih obveznica i dodatno ulažu u zlato i ostale sirovine i metale.

Sve ovo je uvod u novi finansijski sistem, a pojedini analitičari ocjenjuju da bi zemlje BRIKS-a mogle da naprave i prve korake u pravcu formiranja svoje zajedničke valute. Ministarstvo finansija Ruske Federacije i Banka Rusije predstavili su nacrt novog sistema poravnanja između zemalja BRIKS-a, koji podrazumijeva plaćanje u nacionalnim valutama između lokalnih banaka i uspostavljanje direktnih veza između centralnih banaka zemalja Komonvelta.

Prema mišljenju stručnjaka, ukoliko projekat bude sproveden, zemlje BRIKS će moći da uštede do 30 milijardi dolara.

- Zemlje BRIKS-a su pokretači ekonomskog rasta, poručio je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Sve je potkrijepio ekonomskim pokazateljima: Ukupni BDP BRIKS-a je veći od 60 biliona dolara, a udio zemalja članica u svjetskoj ekonomiji premašuje Grupu 7 najrazvijenijih zemalja.

Prosječna stopa rasta BDP-a u zemljama BRIKS-a do kraja ove godine biće 4 odsto. Poređenja radi, svjetski BDP je 3,2 odsto, što dovoljno govori da BRIKS postaje motor ekonomskog rasta. BRIKS trenutno čini četvrtinu globalnog izvoza robe, a posebno je izražena njihova dominacija u energentima, hrani i metalu.

Rusija ove godine predsjedava BRIKS-om, pa je domaćin samita u Kazanju koji će se sastojati iz dva dijela. Prvi je direktan sastanak zemalja članica organizacije, posvećen temi "Јačanje multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbjednost", što je moto ruskog predsjedavanja BRIKS-om ove godine.

Glavni događaji će biti održani 22. i 23. oktobra. Drugi dio, 23. i 24. oktobra je sastanak u formatu BRIKS PLUS, čija je tema "BRIKS i globalni jug – zajednički gradimo bolji svijet".

BRIKS je osnovan u junu 2006. godine u okviru 10. međunarodnog Peterburškog ekonomskog foruma i dosta dugo je njegov razvoj bio u mirovanju, iako je pet zemalja osnivača već imalo imalo veliki rast: Brazil, Rusija, Indija, Kina i Јužna Afrika.