latinica  ћирилица
20/10/2024 |  14:07 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Dodik i Korobčenko: Јačati saradnju Srpske i Tatarstana na obostrano zadovoljstvo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas u Kazanju da Srpska ne treba propustiti mogućnosti saradnje u više oblasti koje nudi Tatarstan.
Samit u Kazanju (Foto: Stanislav Krasilnikov/brics-russia2024.ru) -
Samit u Kazanju (Foto: Stanislav Krasilnikov/brics-russia2024.ru)

Dodik je rekao da očekuje da će tatarstanska delegacija predvođena ministrom Korobčenkom posjetiti Srpsku i da će u narednom vremenu biti razrađene sve mogućnosti saradnje.

- Ovo ne treba da se propusti jer Tatarstan u Rusiji slovi za republiku kojoj su inovacije najznačajniji dio koji podstiče razvoj - naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je impresivno to šta su u Tatarstanu učinili u oblasti tehnologije proizvodnje nafte, hemije, petrohemije, do oblasti farmacije i informacione tehnologije, koje nesumnjivo prednjače u nekim rješenjima na globalnom nivou.

- Zato je važno da smo ovdje danas u ime Republike Srpske. Zahvalan sam za fino domaćinstvo i mogućnost da spoznamo način na koji se razvija jedna republika koja pokazuje sposobnost da iskorači i dosegne nivo koji svi želimo da imamo - rekao je Dodik.

On je naveo da je u Kazanju upoznat o dostignućima Tatarstana, napominjući da su oni kao industrijski prostor lideri na prostoru Rusije, te da po dizajnu, proizvodnji i opremljenosti automobila, autobusa, građevinskih i drugih mašina ne zaostaju za najsavremenijim tehnologijama Zapada.

- To govori o tome da je Rusija uspjela da kroz nepravedne sankcije koje im je uveo Zapad nađe sebe, da osvoji ono što je ranije uvozila i da na taj način podigne svoju privrednu i ekonomsku moć - istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je zahvalio domaćinima za prijem u Kazanju i prisustvo BRIKS-u, pokretu koji je, kako je rekao, budućnost čovječanstva i nije uslovljen bilo kakvim centrima moći.

- Upravo ovdje, BRIKS ove godine treba da da odgovor kako će se svijet kretati i organizovati u budućem vremenu", rekao je za RTRS i SRNU Dodik, koji je posjetio izložbu tehnike koja je proizvedena u Tatarstanu.

Ministar industrije i trgovine Tatarstana Oleg Korobčenko izrazio je zadovoljstvo posjetom Kazanju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koga su upoznali o svojim dostignućima i mogućnostima saradnje.

Korobčenko je naveo da su na današnjim sastancima sa Dodikom u Kazanju dogovoreni konkretni koraci u razvoju saradnje u više pravaca, s ciljem da Tatarstan i Republika Srpska postanu još bliži i da jačaju saradnju na obostrano zadovoljstvo.

- Možemo raditi u oblasti nafte, petrohemije, kulture, razmjeni u oblasti obrazovanja i treba da budemo mnogo bliži - rekao je Korobčenko.

Korobčenko je istakao da je u Rusiji veliki događaj i da se rijetko dešava u svijetu da se na jednom mjestu mogu sresti 34 šefa država, kao što je to u Kazanju, gdje se održava Samit šefova država BRIKS-a.