latinica  ћирилица
21/10/2024 |  13:03 | Autor: RTRS

Ansambl Narodnog pozorišta Srpske na turneji po Srbiji

Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske će od sutra do 26. oktobra imati turneju u Srbiji i tom prilikom odigrati predstave u vlastitoj produkciji i koprodukciji.
Narodno pozorište Republike Srpske, turneja u Srbiji (foto: np.rs.ba) -
Narodno pozorište Republike Srpske, turneja u Srbiji (foto: np.rs.ba)

Turneja počinje komadom "Sumnjivo lice" koji će 22. oktobra biti odigran u Narodnom pozorištu u Beogradu.

- Predstava "Sumnjivo lice", koja je rađena po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Ivana Plazibata je jedna od predstava koje će biti izvedene u sklopu jubileja pod nazivom "Slavimo Nušića", a povodom 160 godina od rođenja ovog srpskog pisca - naveli su iz nacionalnog teatra Srpske.

Dan kasnije, 23. oktobra, ansambl Narodnog pozorišta učestvuje na 33. Danima Zorana Radmilovića u Narodnom pozorištu Timočke Krajine "Zoran Radmilović" u Zaječaru.

- Tim povodom biće izvedena predstava "Švabica", po motivima pripovijetke Laze Lazarevića, u dramatizaciji i režiji Dušana Petrovića. Ova predstava je premijerno izvedena 18. oktobra u Banjaluci - saopšteno je iz ovog pozorišta.

Trupa Narodnog pozorišta će u sklopu turneje učestvovati i na festivalu Naši dani u Beogradskom dramskom pozorištu, gdje će odigrati dvije predstave.

- Ovaj festival se sad već tradicionalno održava kao razmjena predstava između Narodnog pozorišta Srpske i Beogradskog dramskog pozorišta. Predstava "Mali ratovi i kabine Zare", autorke Vide Davidović, u režiji Ivice Buljana biće izvedena 25. oktobra - rečeno je iz NP.

Dan kasnije, 26. oktobra, u okviru Naših dana biće izvedena "Švabica", dok će "Urnebesna tragedija" biti igrana istog dana na 31. Festivalu klasike Vršačka pozorišna jesen u Narodnom pozorištu Sterija u Vršcu.

- "Urnebesna tragedija" je predstava po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji nedavno preminulog reditelja Јagoša Markovića, koja je koprodukcioni projekat Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Beogradu - zaključili su iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.