latinica  ћирилица
21/10/2024 |  16:00 ⇒ 22/10/2024 | 06:56 | Autor: SRNA

Predstavljen Ljepojevićev "Kraj bala vampira"

Nova knjiga Milana Ljepojevića pod naslovom "Kraj bala vampira" u izdanju banjalučkog "Grafida", predstavljena je danas na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga na promociji, kojoj su prisustvovali i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.
Beograd, promocija knjige Milana Ljepojevica na sajmu knjiga - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Beograd, promocija knjige Milana Ljepojevica na sajmu knjigaFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Ljepojević je na promociji na štandu Republike Srpske rekao da je ova knjiga svjedoči o genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ od 1941. do 1945. godine, i o dešavanjima u Srebrenici od 1992. do 1995. godini, da je u trećem dijelu svjedočanstvo o NATO bombardovanju Republike Srpske avgusta i septembra 1995. godine, a u četvrtom NATO bombardovanje SR Јugoslavije 1999. godine.

- Kada se ta četiri dešavanja stave jedan pored drugoga, osvijetle i sagledaju onda se sve jasno vidi - ko je agresor, napadač, zločinac, a ko je žrtva. Zločinci su Nijemci-nacisti, Ustaše- Hrvati, "hrvatsko cvijeće" – muslimani-Bošnjaci, ustaše, NATO pakt ili NATO zlikovci, a žrtve Srbi, srpska djeca, žene, starci, Јevreji i Romi - naveo je Ljepojević.

On je istakao da je samo u Јasenovcu stradalo 700.000 Srba, u posljednjem otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine gotovo 30.000 Srba, a u NATO bombardovanju Srbije stradalo oko 2.500 Srba, dok je njihova imovina i infrastruktura nemilosrdno uništavana.

Autor je inspiraciju za naslov našao u riječima koje je predsjednik Ruske federacije Vladimir Vladimirovič Putin izrekao 13. marta 2024. godine: "Zapadne elite koje su navikle da pune stomake ljudskim mesom, a džepove novcem, žele da zamrznu nepravedno stanje u međunarodnim odnosima, ali moraju da shvate da se "Bal vampira" završava.

Ljepojević naglašava da su cijeli 20. vijek zapadni zlikovci istoriju ovih prostora pokušavali da pišu u Beču i slali je Srbima da je uče kao svoju i da u tom kontekstu nije slučajno da se zadnjih godina podigla cijela kampanja protiv profesora Filozofskog fakulteta Miloša Kovića koji nije prihvatio tu falsifikovanu istoriju.

- Poruka ove knjige je jasna, što sam naslov knjige kaže - došao je kraj bala vampira, kraj zločina genocida i falsifikovanja istorije. Knjiga je po težini sadržaja teška, ali je zato njena poruka i poenta optimistična i puna nade, sigurnosti i samopouzdanja - poručuje Ljepojević.

Јedan od recenzenata, profesor Saša Mićin rekao je da se istina danas falsifikuje i da će ova knjiga, koja na faktografski način pobraja istorijske događaje, tek dobiti na značaju.

Mićin navodi da Ljepojevićeva knjiga predstavlja kratki pregled zločina nad srpskim narodom u periodu od 80 godina, te ističe da su se čak četiri strašna zločina desila nad jednim, srpskim narodom, u veoma kratkom periodu.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović ocijenio je da je Ljepojevićeva knjiga važan doprinos uspostavljanju kulture pamćenja i istakao da samo ukoliko budemo poštovali svoju prošlost, na najbolji način ćemo znati da radimo na našoj budućnosti, ekonomskim projektima i saradnji sa onima sa kojima treba da gradimo prosperitet, mir i stabilnost.