latinica  ћирилица
21/10/2024 |  16:24 ⇒ 16:33 | Autor: SRNA

Odigrana pozorišna predstava "Ugašeni snovi"

Pozorišna predstava "Ugašeni snovi", rađena po tekstu i u režiji profesora srpskog jezika i književnosti Željke Damjanović iz Stanara, izvedena je danas u Domu kulture u Vlasenici.
Predstava "Ugašeni snovi" - Foto: SRNA
Predstava "Ugašeni snovi"Foto: SRNA

Damjanovićeva je rekla novinarima da su u Vlasenicu došli da progovore o strašnoj temi stradanja u Јasenovcu iz ugla djeteta.

- Ovo je za nas jedan od najvećih izazova do sada - navela je Damjanovićeva i dodala da u Centru za kulturu u Stanarima vodi dramsku grupu i da im nije strano da postavljaju na scenu različite tekstove.

Ona kaže da je u predstavi vodila računa da djeca ovo ne smiju ponijeti kao strašnu priču, već želju da pričaju dalje, kao i da je bilo proba koje su preplakali, ali su nastavljali sa istim emocijama.

Damjanovićeva je rekla da djecu treba podučavati kulturi sjećanja i da se stradanje poput onoj u Јasenovcu nikad nikome ne smije ponoviti.

Šesnaestogodišnji Aleksa Vuković, glumi Zvonka koji je pokušao da spasi od deportacije u Јasenovac jednu srpsku porodicu i upozori ih na to šta slijedi.

On je rekao novinarima da su pripreme bile zahtjevne, pune emocija, ali da su predstavu odigrali najbolje što su mogli, I da je odličan osjećaj kada ih publika na kraju nagradi ovacijama.

Četrnaestogodišnja Nevena Lazić rekla je novinarima da joj je film "Dara iz Јasenovca" pomogao da u predstavi odigra ulogu majke koja mučenički umire u logoru.

- Bilo je teško, zahtjevno, tema je bolna. Pokušavamo našim vršnjacima da pokažemo šta se dešavalo u Јasenovcu, i nadamo se da su nešto novo naučili - navela je Lazićeva.

Pozorišna predstava "Ugašeni snovi" izvedena je u okviru obilježavanja Dana sjećanja u Srednjoškolskom centru "Milorad Vlačić" Vlasenica.

Koordinator manifestacije Tatjana Golijanin, profesor srpskog jezika i književnosti, izjavila je novinarima da svake godine organizuju Dane sjećanja u kojima se skreće pažnja na stradanja Srba sa posebnim osvrtom na Јasenovac i sve patnje koje je srpski narod prošao u tom periodu.

- Svake godine se trudimo da obogatimo aktivnosti i djeci na prigodan način prikažemo stradanja u proteklim ratovima. Koleginica Damjanović je režirala ovu predstavu i dogovorile smo se da organizujemo gostovanje u Vlasenici, jer ko će bolje djeci sve to prikazati od njihovih vršnjaka - navela je Golijaninova.

Organizatori ovog kulturnog događaja su vlasenički Srednjoškolski centar  "Milorad Vlačić" i Kulturni centar Vlasenica, pod pokroviteljstvom opštine Vlasenica.