latinica  ћирилица
22/10/2024 |  12:49 ⇒ 14:30 | Autor: SRNA

Popović: Imovina pripada Srpskoj, preglasavanje treba osporiti

Krajnji cilj preglasavanja u Predsjedništvu BiH u vezi sa prijedlogom zakona o državnoj imovini jeste centralizacija BiH i Republika Srpska tu treba da bude jasna i da to ospori, izjavio je Srni profesor prava Vitomir Popović.
Vitomir Popović - Foto: RTRS
Vitomir PopovićFoto: RTRS

Popović je upozorio da muslimani ne prestaju da traže način kako da devastiraju Republiku Srpsku, te da na to ukazuje i jučerašnja sjednica Predsjedništa BiH na kojoj je preglasana srpski član Željka Cvijanović.

- I to je jedan od načina da imovina ne pripada Republici Srpskoj, da se izuzme i da se prenese na nivo BiH, mada u Ustavu nigdje ne piše da je BiH država. Ona ima kontinuitet po međunarodnom pravu, ali unutrašnji nema - rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, ne biraju se sredstva da na određen način ugase dejtonsku BiH i da joj daju drugačiji smisao i karakter, "a to znači bez Republike Srpske ili sa njom, ali sa što manje ovlašćenja i nadležnosti".

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva ranije je saopšteno da Predsjedništvo BiH ne može biti ovlašteni predlagač zakona o državnoj imovini, te da u skladu sa Ustavom može predlagati samo zakone iz domena svojih nadležnosti.

Sporni prijedlog zakona biće upućen u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Prema Dejtonskom sporazumu, imovina ne pripada BiH, već isključivo entitetima.