latinica  ћирилица
22/10/2024 |  13:57 ⇒ 17:39 | Autor: RTRS

U Muzeju Republike Srpske otvorena izložba portreta srpskih vladara u srednjem vijeku (VIDEO)

U okviru manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj" u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci otvorena je izložba "Portreti srpskih vladara u srednjem vijeku".
"Portreti srpskih vladara u srednjem vijeku" - Foto: SRNA
"Portreti srpskih vladara u srednjem vijeku"Foto: SRNA

Reprodukcije na kojima su prikazani portreti najznačajnijih srpskih vladara sastavni su dio zbirke kopija fresaka, ikona i kamene plastike Galerije fresaka u Beogradu.

U okviru postavke u Banjaluci predstavljena su 24 portreta Nemanjića, Mrnjavčevića, Lazarevića i Brankovića ali i reprodukcije najznačajnijih ikona koje krase zidove srednjovjekovnih srpskih manastira.

- Na izložbi su prikazani svi vladari zaključno sa portretom cara Dušana, koji je oslikan na estetičan i veličanstven način, to je njegov najčuveniji portret. Јedan od 30 portreta - rekao je Bojan Popović upravnik Galerije fresaka u Beogradu.

Foto: SRNA

Pored lika vladara, gotovo obavezan je i prikaz vladarke, a izuzetno su česti i motivi članova vladarske porodice kao i najugledniji vlastelini i crkveni velikodostojnici.

- Mogu da kažem da smo izuzetno zadovoljni i ponosni na ovu saradnju i vjerujem da će se ona nastaviti u godinama koje dolaze - istakao je Davor Strika direktor Muzeja Republike Srpske.

Izložba "Portreti srpskih vladara u srednjem vijeku" u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci otvorena je do 22. novembra.