latinica  ћирилица
23/10/2024 |  15:18 ⇒ 15:20 | Autor: RTRS

"Srce piše ćirilicu" - konkurs za najljepši rukopis i kaligrafiju

Konkurs "Srce piše ćirilicu" u kojem se traži najljepši ćirilični rukopis i najljepša ćirilična kaligrafija, Muzej Republike Srpske i ove godine raspisao je u dvije kategorije: djeca do 15 godina i odrasle osobe, saopšteno je iz ovog muzeja.
Srce piše ćirilicu - Foto: Ustupljena fotografija
Srce piše ćirilicuFoto: Ustupljena fotografija

Za tri najbolja rada u svakoj kategoriji obezbjeđene su novčane nagrade, a ukupan nagradni fond je 1.450 KM.

Konkurs, koji je jedan od sadržaja manifestacije za promociju, očuvanje i njegovanje srpskog jezika i pisma ćirilice "Muzejski dani ćirilice" podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

Pravo učešća u konkursu imaju svi građani BiH.

Ovogodišnji zadani tekst za prepisivanje su prve četiri strofe pjesme "Slovo o ljubavi" Desanke Maksimović, navodi se u saopštenju.

Prepis ove četiri strofe sačinjen rukom potrebno je poslati na adresu: Muzej Republike Srpske, Đure Daničića 1, 78 000 Banjaluka, sa naznakom "Srce piše ćirilicu" ili dostaviti na portirnicu Muzeja. Na poleđini koverte ili na posebnom papiru treba napisati lične podatke učesnika: ime i prezime, adresu stanovanja, datum rođenja, kontakt telefon i mejl adresu.

Rok za prijem radova produžen je do 15. novembra 2024.

- Svečano proglašenje najboljih i uručenje nagrada predviđeno je za 22. novembar 2024. u 14.00 časova u Muzeju Republike Srpske. Ovom prilikom biće priređena izložba svih radova pristiglih na konkurs koji budu ispunjavali zadane kriterije. Svi posjetioci moći će glasati za, po ljihovom mišljenju, najbolji rad, koji će takođe biti nagrađen novčanom nagradom. Posjetioci će moći pogledati i izložbu kaligrafskih radova Јovanke Oje Šorgić, naučiti osnove ćirilične kaligrafije na besplatnim radionicama, zaigrati digitalni kviz "Upoznaj svoj jezik", provjeriti znanje o srpskom jeziku i pismu, reformatorima i narodnim učiteljima Vuku i Dositeju, kao i kulturno istorijskom kontekstu u kojem je nastajao savremeni srpski književni jezik i pismo. Za najbolje u kvizu pripremljeni su pokloni - poručila je koordinator manifestacije Tamara Lukač Lazarević i naglasila da je ovo prilika za sve koji imaju lijep rukopis da osvoje vrijedne novčane nagrade.

"Muzejski dani ćirilice" su dvodnevna manifestacija. U subotu, 23. novembra u večernjem terminu Muzej će posjetiocima pokloniti besplatnu predstavu "Bedemi ćirilice" posvećenu ocima slovenske pismenosti Ćirilu i Metodiju.