latinica  ћирилица
23/10/2024 |  19:01 ⇒ 24/10/2024 | 07:28 | Autor: RTRS

Predsjednik Srpske sa svjetskim liderima na Samitu BRIKS-a; Značajan sastanak s predsjednikom Azerbejdžana (FOTO/VIDEO)

Sačuvati dobre odnose sa Ruskom Federacijom, ruskim narodom i predsjednikom Vladimirom Putinom glavna je želja Republike Srpske. Ovo je poruka iz Kazanja predsjednika Milorada Dodika, gdje je među brojnim svjetskim liderima prisustvovao Samitu BRIKS-a. Za razliku od Zapada, kaže, Moskva ne nameće svoja mišljenja.
Milorad Dodik i Ilham Alijev - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Ilham AlijevFoto: RTRS

Politička i ekonomska saradnja Republike Srpske i Azerbejdžana bila je u fokusu sastanka dvojice lidera. Dodik i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev razgovarali su o konkretnim rezultatima ekonomske saradnje i potencijalnim novima projektima.

- Ona se odnosi na sva moguća pitanja. Dakle i pitanje gasa i nafte, farmaceutske indutrije, poljoprivrede, jednako tako i građevinarstva. U nastojanju da što više stvorimo kontakate među ljudima, dogovorena je i moja postjeta Azerbejdžanu u neko dogledno vrijeme - rekao je Dodik.

Alijev se zahvalio Srpskoj za poštovanje teritorijalnog integriteta Azerbejdžana.

- Drago mi je što se sastajemo i želim da vam izrazim zahvalnost na podršci teritorijalnog integriteta Azerbejdžana, čak i u vrijeme okupacije. Smatram da imamo puno potencijala za saradnju, u nekim oblastima imamo i konkretne rezultate - naveo je Alijev.

Dodik se prethodno susreo s ministrom spoljnih poslova te zemlje DŽejhunom Bajramovim. Sastankom sa zvaničnicima Azerbejdžana potvrđena je obostrana privrženost razvoju najboljih mogućih odnosa. Azerbejdžan je suverena zemlja i ima razumijevanja za našu situaciju, rekao je Dodik.

Milorad Dodik i DŽejhu Bajramov (Foto: RTRS)

- Azerbejdžan predstavlja jednog od lidera koji se bore za očuvanje svog suvereniteta, nezavisne unutrašnje i spoljne politike. Azerbejdžan jednako zbog toga ima i određene pritiske od strane Zapada, jer je jedan od nezaobilaznih komunikacijskih centara za regionalne i ukupne globalne odnose - rekao je Dodik.

Dodik je iskazao zahvalnost Alijevu na tome što nisu podržali rezoluciju o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN. Naglasio je da to dokazuje da je saradnja Azerbejdžana i srpskog naroda veoma jaka.

Predsjednik Dodik je večeras na prijemu koji je organizovao ruski predsjednik Vladimir Putin za lidere više od 36 zemalja učesnika Samita BRIKS-a. Bila je ovo prilika da predsjednik Republiek Srpske razgovara sa važnim liderima zemalja slobodnog svijeta.