latinica  ћирилица
23/10/2024 |  21:40 ⇒ 21:41 | Autor: SRNA

Izložba fotografija "Crkve brvnare - čuvari tradicije"

U Mrkonjić Gradu večeras je otvorena izložba slika o crkvama brvnarama Stanka Kostića iz Beograda na kojoj je predstavljeno 46 fotografija.
Izlozba crkve brvnare - Foto: RTRS
Izlozba crkve brvnareFoto: RTRS

Kostić je rekao Srni da je ukupno snimio 75 drvenih bogomolja koliko ih ima u Republici Srbiji nastale u vremenima turske okupacije.

- Vlastela je izginula na Kosovu i Metohiji, veliki dio stanovništva se raselio seobama, a narod koji je ostao na okupiranoj teritoriji Srbije saborovanjem je nastavio kulturni život. Uz gusle, priče, narodnu poeziju, mitologizirajući slavnu pršlost Nemanjića, počeo je da sanja obnovu slavne države - pojasnio je Kostić.

Kostić je naveo da trenutno radi na izložbi "Crkve brvnare - čuvari tradicije Republike Srpske".

On se nada da će se u narednom periodu, ugovorom o kulturnoj saradnji Srbije i Republike Srpske, crkve brvnare sa obje strane Drine naći na Uneskovoj listi zaštite kulturnog nasljeđa.

Stručni saradnik za kulturu u Kulturnom centru "Petar Kočić" u Mrkonjić Gradu Slobodan Ćoćkalo rekao je da na ovom području nije sačuvano ništa od takvih objekata, ali da postoje podaci da su postojale na području opštine i sela Podrašnica.

Na izložbi su bili prisutni predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i opštinske vlasti.

Izložba, koja će biti otvorena narednih 15 dana, postavljena je u Galeriji Kulturnog centra "Petar Kočić" koji je i organizator, a pokrovitelj je opština Mrkonjić Grad.