latinica  ћирилица
24/10/2024 |  16:21 ⇒ 16:22 | Autor: RTRS

Ćorić: Auto-putevi najbezbjednije saobraćajnice

Vršilac dužnosti direktora Јavnog preduzeća Autoputevi Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da su analize pokazale da su auto-putevi najbezbjednije saobraćajnice.
Nedeljko Ćorić - Foto: Ustupljena fotografija
Nedeljko ĆorićFoto: Ustupljena fotografija

Iako se iz godine u godinu bilježi povećanje broja vozila na auto-putevima u Srpskoj, Ćorić je rekao da je nivo bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i dalje na izuzetno visokom nivou, o čemu svjedoči podatak da "faktor put" nije prouzrokovao nijednu saobraćajnu nezgodu sa smrtnim ishodom ili teškim povredama po učesnike u saobraćaju, saopšteno je iz "Autoputeva Srpske".

Ćorić je rekao u obraćanju na 13. Međunarodnoj konferenciji "Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici", koja se tradicionalno održava krajem oktobra u Banjaluci, da su stručne ekipe "Autoputeva" u proteklom periodu uradile detaljne analize i studiju unapređenja poslovanja, s posebnim naglaskom na bezbjednost saobraćaja.

- Analize su, očekivano, još jednom pokazale da su auto-putevi najbezbjednije saobraćajnice, te da bi što više saobraćaja sa magistralnih i regionalnih puteva trebalo preusmjeriti upravo na auto-puteve - istakao je Ćorić, pozvavši učesnike konferencije da jedan od zaključaka dvodnevnog skupa bude upravo to, da se saobraćaj preusmjerava ka auto-putevima.

Autoputevi Srpske, naglasio je on, preduzeli su niz koraka u pravcu privlačenja novih korisnika, poput odobravanja popusta za korisnike usluge elektronske naplate putarine, uvođenje mobilne aplikacije za dopunu korisničkih računa i niz drugih noviteta, čiji je konačni cilj povećanje broja zadovoljnih korisnika.

- Ukratko, naša misija je maksimalna bezbjednost svih učesnika u saobraćaju i biće ispunjena u potpunosti. Tom mišlju se vodimo i u realizaciji novih projekata, izgradnji novih kilometara auto-puteva i brzih puteva u Srpskoj. I, što je najvažnije, vjerujemo da magična brojka od nula stradalih u saobraćaju, zajedničkim radom na ovako važnom pitanju, kakva je bezbjednost, ne mora da bude utopija, već može da postane naša stvarnost - rekao je Ćorić.

On je dodao da je prioritetno stvoriti uslove da putevi u Srpskoj postanu bezbjedne saobraćajnice, na kojima neće biti ugašen nijedan ljudski život.

Ćorić je poručio da će Autoputevi Republike Srpske uvijek biti partner ovakvim i sličnim skupovima, na kojima se, iz ugla dokazanih stručnjaka, definišu pravci i načini djelovanja u smjeru unapređenja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

Na ovom skupu učestvuju vodeći stručnjaci u oblasti bezbjednosti saobraćaja iz Republike Srpske, Srbije, Slovenije i drugih evropskih zemalja.