latinica  ћирилица
24/10/2024 |  17:16 ⇒ 17:17 | Autor: RTRS

Vulin: Srbija i Republika Srpska na samitu među prijateljima

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je za Srbiju i Republiku Srpsku veoma bitno prisustvo na Samitu BRIKS-a u Kazanju, jer se tu nalaze među prijateljima i nisu uslovljene ni sa čim.
Aleksandar Vulin - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Aleksandar VulinFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- Ovdje ne traži niko od Srbije da se odrekne Republike Srpske, a od Srpske niko ne traži da se odrekne Dejtonskog sporazuma. Ovdje niko od nas ne traži da priznamo samoproglašeno Kosovo i da ukinemo subvencije našim poljoprivrednicima - izjavio je Vulin Srni i RTRS-u na Samitu BRIKS-a.

Prema njegovim riječima, veoma je važno što su i Srbija i Srpska prisutne na Samitu BRIKS-a jer to govori koliko su jedinstvene i imaju identičnu političku orijentaciju.

On je istakao da su se na ovogodišnjem Samitu mogle čuti zanimljive inicijative o formiranju zajedničkke valute i novim sistemima plaćanja, te o tome da je Nova razvojna banka, čiji kapital može da se izjednači gotovo sa Međunarodnim monetarnim fondom, veoma raspoložena da ulaže i u zemlje koje nisu članice BRIKS-a, ali mogu da budu članice Banke.

- Postoji mnogo prostora i bili bismo vrlo neodgovorni kada to ne bismo isprobali i ispitali šta nam sve to nudi - istakao je Vulin.

On je dodao da su se Srbi izborili za to da budu jedinstven politički narod.

- Nalazimo se na istim mjestima, mislimo isto i donosimo jedinstvene odluke kada je riječ o strateškim stvarima koje oblikuju i određuju sudbinu srpskog naroda - poručio je Vulin.

On je rekao da je BRIKS probudio nadu, te da Srbija prvi put ima mogućnost da razmišlja o alternativi između EU i BRIKS-a.

- Siguran sam da će građani Srbije za dvije do tri godine imati priliku da na nekom referendumu izađu i kažu šta misle i o EU, a možda i o BRIKS-u, ali za sve to vrijeme treba učiti. Moramo da naučimo šta je to BRIKS i šta nam nudi - pojasnio je Vulin.