latinica  ћирилица
24/10/2024 |  18:27 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

NSRS obilježila 33 godine od osnivanja; Predstavljena knjiga "Armatura suvereniteta" (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske obilježila je 33 godine od osnivanja. Osnovana je 24. oktobra 1991. godine pod nazivom Skupština srpskog naroda BiH.
33 godine NSRS - Foto: RTRS
33 godine NSRSFoto: RTRS

Nakon izbijanja ratnog sukoba, njeno sjedište je iz Sarajeva izmješteno u Pale, a od 98. godine nalazi se u Banjaluci.

Povodom 33. godišnjice osnivanja, večeras je predstavljena knjiga "Armatura suvereniteta".

Knjiga "Armatura suvereniteta" sadrži sve akte koje su poslanici izglasali od osnivanja parlamenta Srpske.

Na jednom mjestu sabrani su svi zakoni, pravni akti, deklaracije, rezolucije i odluke, po godinama usvajanja.

Posljednji je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu.

Promocijom ove značajne knjige, Narodna skupština Republike Srpske obilježila je 33 godine postojanja. U zgradi parlamenta okupili su brojni zvaničnici Srpske.

Јedinstvena poruka, koju su uputili jeste da je Narodna skupština jedan od glavnih stubova Republike Srpske, i da je pokazala postojanost pri donošenju odluka u presudnim momentima za opstanak Republike.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je 33 godine od osnivanja parlamenta Srpske jubilej čitavog naroda jer je 24. oktobra 1991. godine, kada je osnovana Skupština srpskog naroda u BiH, sve počelo u Srpskoj.

Stevandić je izrazio nadu da će i sadašnja generacija političara, poslanika, premijera i predsjednika zaslužiti svoje mjesto u istoriji kao što su to oni koji su stvarali Republiku Srpsku i digli ruku da nastane Narodna skupština, Dan Republike, Dan donošenja Ustava Srpske, da osnuju televiziju i druge institucije Srpske.

On je ukazao da pritisak i danas postoji, na predsjednika Republike, parlament, Vladu.

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je večeras da zbornik "Armatura suvereniteta" sadrži sve odluke Narodne skupštine i da ga treba pogledati jer predstavlja 33 godine izazovnog vremena za Srpsku.

Višković je u Banjaluci prisustvovao promociji zbornika "Armatura suvereniteta" povodom 33 godine od osnivanja Narodne skupštine, pojasnivši da je to zbornik svih odluka Narodne skupštne Republike Srpske.

- Ovo je dobro štivo za sve nas i preporučio bih svima da prelistaju zbornik i vide kako je to bilo u ove 33 godine izazovnog vremena za Republiku Srpsku - rekao je Višković.

 

Marina Raguš, izaslanik predsjednika Skupštine Srbije Ane Brnabić, rekla je da su svi sa obje strane Drine u posljednje 33 godine imali izazovna vremena, sa velikim iskustvom, te dali velike žrtve.

- Posljednjih 12 godina iz naučenih lekcija idemo potpuno drugačijim putem mira, stabilnosti, ekonomskog rasta i razvoja - navela je ona.

Istakla je da je u vrijeme globalnih izazova i potencijalnih kriza veoma važno da Srbi budu ujedinjeni u jednom cilju, a to je da po svaku cijenu zadrže mir i stabilnost i da jakim koracima zajedno u sabornosti bilježe uspjeh.

Promociji su prisustvovali premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Republike Srpske, bivši predsjednici parlamenta Srpske, zvaničnici u institucijama Republike Srpske i BiH, lokalnim zajednicama, te brojni drugi gosti.