latinica  ћирилица
24/10/2024 |  18:32 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

U Kotor Varošu i Banjaluci prijavljeno više slučajeva virusnog meningitisa kod djece (VIDEO)

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su četiri slučaja obolijevanja djece od virusnog meningitisa na području Kotor Varoša i jedan u Banjaluci. Јoš jedan prijavljen je banjalučkom Domu zdravlju. Oboljela djeca iz Kotor Varoša hospitalizovana su u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Iz UKC-a su saopštili da su djeca stabilnog zdravstvenog stanja.
Dom zdravlja Kotor Varoš - Foto: RTRS
Dom zdravlja Kotor VarošFoto: RTRS

U Domu zdravlja Kotor Varoš posljednjih dana povećan je broj pregleda zbog pojave seroznog meningitisa. Ovo virusno oboljenje potvrđeno je kod petoro djece. Čekaonica ove zdravstvene ustanove je puna, a roditelji iz straha dovode djecu na pregled.

Ljekari ističu da nema mjesta panici. Iz UKC-a potvrđuju da su oboljela djeca iz Kotor Varoša stabilnog zdravstvenog stanja. Služba kotorvaroškog Doma zdravlja prati situaciju i postupa po dobijenim instrukcijama.

-Virus meningitisa se prenosi kapljičnim putem. Možemo preporučiti roditeljima da ukoliko djeca imaju neke od simptoma, da ih ne šalju u kolektiv kako bi se spriječilo širenje virusa. Mislim da je sasvim dovoljno da se higijenske mjere dignu na jedan viši nivo - naglasila je pedijatar u Domu zdravlja Kotor Varoš Dragana Knežević.

Troje oboljele djece nalazilo se u starijoj grupi predškolske ustanove "Larisa Šugić". Danas, ovaj vrtić gotovo da je prazan.

- Imamo informaciju da su djeca dobro, liječe se, a simptomi nisu teški. Da je ušla panika među djecu jeste, roditelji se plaše, pa mali broj djece dolazi u vrtić - rekla je v.d. direktora ove predškolske ustanove Biljana Lukić.

Među oboljelim je i učenik prvog razreda OŠ "Sveti Sava" . Prema riječima direktora ove ustanove, Duli Petrušiću, resornom Ministarstvu uputili su zahtjev za nastavu na daljinu u odjeljenju koje pohađa dječak.

- Pratimo situaciju, škola je preduzela sve mjere iz svoje nadležnosti, pojačali smo plan dezinfekcije škole, učionica i ostalog - naglasio je direktor.

Podsjećamo, virusni meningitis je akutna upala moždanih ovojnica, relativno blažeg toka, a najčešće se javlja upravo kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Simptomi obično traju do 10 dana, a u većini slučajeva izlječenje je potpuno i bez težih posljedica.