latinica  ћирилица
24/10/2024 |  18:35 ⇒ 22:32 | Autor: RTRS

Priča o kampovima u Srpskoj pokušaj destabilizacije; Dodik: Neće proći laž, u subotu sastanak nadležnih službi (VIDEO)

Iako su bezbjednosne strukture u Republici Srpskoj i BiH demantovale informacije o postojanju kampova u Srpskoj, u kojima Rusi obučavaju Moldavce za izazivanje nereda u toj zemlji, američka ambasada i Majkl Marfi su zabrinuti. To je potvrda da je i ovaj medijski spin produkt hibridnog rata protiv Republike Srpske, poruka je iz Kazanja predsjednika Milorada Dodika. Zato je već za subotu u Istočnom Sarajevu sazvao sastanak predstavnika svih releventnih institucija i zvaničnika i dokazati da tvrdnja o postojanju kampova potpuna laž. Iz Kazanja je poručio da će o tome obavjestiti rusku stranu. Tamošnja javnost već je obavještena, njegovim intervjuom za televiziju "Rusija 24".
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Јedini kampovi za obuku militanata u BiH postojali su na tlu Federacije, poput Pogorelice i Maoče, podsjeća predsjednik Srpske oštro demantujući aktuelne i ranije navode o postojanju bilo kakvih kampova za obuku u Srpskoj. Kaže, nije slučajno da se ovi medijski spinovi plasiraju tokom njegovog učešća na Samitu BRIKS-a u Kazanju.

- Ovo je pokušaj američke ambasade da skrene pažnju na činjenicu da smo mi danas ovdje u Kazanju, da naprave atmosferu jer šef Evropske komisije sutra dolazi u Sarajevo i da pokušaju da održe još jednu laž koju će provlačiti kroz izvještaje koje zapad piše o stanju na Balkanu. Cilj gnusne propagande da održi Republiku Srpsku na negativnoj strani priče i naravno pruži priliku muslimanima, kao što je Konaković da i dalje klevetaju - poručio je je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Zvaničnici Srpske zabrinutog američkog ambasadora obavještavaju - vijest o ruskim instruktorima koji u Srpskoj navodno obučavaju državljane Moldavije za antiustavno djelovanje u svojoj zemlji, klasičan je obavještajni i medijski spin. To je, kažu, još jedan dokaz stalne težnje da se Srpska pokaže kao rementilački faktor.

- Imali smo skoro, prije nekog vremena priču oko kampova u Srpskoj. Vjerujem da bi svi bili alarmirani da postoji bilo kakav problem te vrste - poručila je Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, poručuje da oni koji iznose te tvrdnje i dokažu ih.

- Ako već imate te informacije, ajde, recite za te kampove. Pa vi znate da ta priča se priča za Srpsku posljednjih par godina i nikada ništa od toga nije bilo tačno. A imamo indicije da se neke stvari dešavaju na drugim lokalitetima, na to nemate komentar - istakao je Višković.

Ni jedan jedini podatak, koji bi potvrdio postaojanje navodnih kampova, MUP-u Republici Srpskoj nije dostavljen, ali su preduzete mjere da se čak i medijske spekulacije provjere. Ministar Siniša Karan kaže da je Moldavija na pitanje Minustarstva odgovorila da informacije nisu predmet javne nego državne bezbjednosti, ali da ni jedna obavještajna agencija u BiH ne posjeduje ni zvanične podatke, niti bilo kakve zahtjeve od srodnih agencija u Moldaviji. Identični odgovori bezbjednosnih agencija i Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara.

- Da je to tačno i da ima istine u tome, onaj koji ima podatke dao bi ih po liniji agencija našem ministarstvu da ih provjerimo, a ne da zloupotrebljava i na ovakav način blati ministarstvo i Republiku Srpsku neprovjerenim i netačnim informacijama - naglasio je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, kaže da su takve informacije u domenu naučne fantastike.

- Očigledno da ne postoje. Ne razumijem postupke Moldavije koja je izašla sa informacijama, a nije upozorila ni Republiku Srpsku, nije tražila objašnjenje - rekao je Nešić.

Zvanične informacije i objašnjenja očito samo američkoj ambasadi nisu potrebni, a povod su da se Majkl Marfi ponovo zabrine. I, gle čuda, zapita o posvećenosti Republike Srpske i njenog rukovodstva provođenju reformi. Sve, sasvim slučajno u vrijeme održavanja Samita BRIKS-a u ruskom Kazanju.

- Vidjeli ste njegovu izjavu kako sam ja došao ovde da sa Putinom pravim plan za Rušenje BiH. Sve i jedan put kada smo o tome pričali Putin je rekao da Rusija stoji samo iza Dejtonskog sporazuma. To znači da stoji iza dejtonske BiH i teritorijalnog integriteta BiH. Mi to dobro razumijemo - dodao je Dodik.

U dezinformacijama o navodnim ruskim instruktorima i obuci Moldavaca na tlu Republike Srpske predsjednik Srpske prepoznaje obavještajne aktivnosti naložene iz zapadnih službi, jer provjerama je kaže utvrđeno da ni one ne raspolažu informacijama o navodnim kampovima u Srpskoj. Onima koji su poput Marfija zabrinuti, poruka, pokažite gdje se nalaze, uništićemo ih bez oklijevanja.