latinica  ћирилица
25/10/2024 |  10:21 ⇒ 10:21 | Autor: SRNA

Župljanin: Eliminisanjem bezbjednosne prijetnje moraju se pozabavit svi odgovorni subjekti

Napad na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi je svojevrsna bezbjednosna prijetnja na cijelom prostoru BiH, čijim eliminisanjem se moraju ozbiljno pozabaviti svi subjekti odgovorni za bezbjednost u BiH tako što će povećati stepen kooperativnosti i saradnje, smatra dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin je rekao da ubistvo i ranjavanje policajca još jednom pokazuje da radikalni islamisti u BiH ne miruju i ne prežu ni od napada na policijske objekte i uniformisane i naoružane pripadnike policije.

- Iako još nisu utvrđene i javnosti poznate sve okolnosti i motivi ovog napada, sa pravom se može pretpostaviti da je riječ o svojevrsnoj indoktrinaciji radikalne mlade populacije i njenoj drskosti i smjelosti da napadaju i kada postoji veliki stepen vjerovatnoće da u tom napadu mogu izgubiti i vlastiti život - ukazao je Župljanin.

Prema njegovim riječima, ako su pripadnici policijskih struktura izloženi ovolikom stepenu ugroženosti, kolika je onda potencijalna ugroženost bilo kog građanina u BiH.

- Nažalost, ovakve primjere smo imali u BiH i u relativno bliskoj prošlosti i očito je da iz tih događaja nisu izvučene odgovarajuće pouke - ukazao je Župljanin.

Prema njegovim riječima, cijela društvena zajednica mora se zapitati ko je sve zakazao u preventivnom djelovanju protiv potencijalnih počinilaca ovih djela.

- Već i u ovoj fazi utvrđivanja činjenica osnovano je vjerovanje da je ovdje riječ o krivičnom djelu terorizma, koje je, veoma teško predvidjeti i preduprijediti, pogotovo kada se to pitanje aktuelizuje samo kada se desi konkretno djelo i brzo poslije toga padne u zaborav - konstatovao je Župljanin.

Petnaestogodišnjak je sinoć upao u policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi i nožem usmrtio policajca Ognjena Marana, a ranio njegovog kolegu Avdu Hasanovića.

Ovaj napad okarakterisan je kao teroristički čin, potvrdio je portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Adnan Beganović.