latinica  ћирилица
25/10/2024 |  11:30 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Evropol: MUP Srpske učestvovao u lociranju odbjeglih "vračaraca"

 Španska policija je, u saradnji sa Evropolom i šest evropskih partnera, među kojima je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, uhapsila ozloglašene pripadnike "vračarskog klana", razbivši time ključnu frakciju te grupe, saopšteno je danas iz Evropola.
Evropol (Foto:  EPA/Lex van Lieshout, ilustracija) -
Evropol (Foto: EPA/Lex van Lieshout, ilustracija)

Proteklih mjeseci, Evropol, uz podršku Evropske mreže timova za aktivno traženje bjegunaca, koordinisao je napore policijskih agencija Austrije, Njemačke, Srbije, Republike Srpske, Slovenije, Španije i Hrvatske, što je dovelo do hapšenja.

Obojica osumnjičenih se sada suočavaju sa ekstradicijom i očekuje se da će biti procesuirani zbog umiješanosti u nekoliko ubistava visokog profila, navedeno je u saopštenju.

- Vođa klana je uhapšen u Barseloni 18. oktobra, a 22. oktobra uslijedilo je hapšenje njegovog bliskog saradnika. Obojica su tražena zbog optužbi za ubistvo, pokušaj ubistva i kidnapovanje članova rivalskih bandi u Srbiji, Austriji, Njemačkoj i Španiji - saopšteno je iz Evropola.

U saopštenju se ističe da je vođa klana smatran jednim od najtraženijih i najopasnijih bjegunaca u Evropi.

- `Vračarski klan`, podklan `kavačkog`, je od 2014. godine umiješan u nasilni konflikt sa rivalskim `škaljarskim klanom` koji je rezultirao smrću više od 60 ljudi. Ovaj sukob je počeo nakon pljenidbe velike pošiljke kokaina u luci Valensija - navedeno je u saopštenju

Evropol je istakao da je odigrao ključnu ulogu u operaciji, fokusirajući se na razvoj obavještajnih službi i operativnu podršku.

- Stručnjaci Evropola su sarađivali sa austrijskim, njemačkim i srpskim vlastima da analiziraju šifrovanu komunikaciju osumnjičenih, što je dovelo do njihove identifikacije i hapšenja. Kao dio ovog napora, srpski policajci su 2021. raspoređeni u Evropol da rade na ovim ciljevima - navodi se u saopštenju.

Vođa kriminalne grupe "vračarci" Nikola Vušović DŽoni uhapšen je u petak, 18. oktobra, u Barseloni, gdje je potom uhapšen i njegov najbliži saradnik Nikola Filipović.