latinica  ћирилица
25/10/2024 |  15:02 ⇒ 15:02 | Autor: SRNA

Obilježen Dan odbrane Višegrada

Dan odbrane Višegrada u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu obilježen je danas, a tim povodom služen je parastos i položeno cvijeće kod centralnog spomenika kod Hrama Svetog Save na Gornjoj Lijesci.
Višegrad - sjećanje - Foto: SRNA
Višegrad - sjećanjeFoto: SRNA

Učesnici obilježavanja Dana odbrane grada obišli su ratne položaje na Gornjoj i Donjoj Lijesci, gdje je Vojska Republike Srpske zajedno sa mještanima prije 32 godina uspjela da sačuva grad od napada muslimanskih snaga.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić održao je predavanje na Donjoj Lijesci učenicima Srednje škole "Ivo Andrić" o značaju borbi koje su se vodile krajem oktobra 1992. godine na ovim položajima.

Savić je rekao da se od 21. do 27. oktobra 1992. godine na ovim položajima vodila odlučujuća bitka za Višegrad, za slobodu na ovim prostorima.

- U borbi za ovo mjesto, za grad i lijevu obalu Drine život je dalo sedam boraca. Istinska borba je trajala na ovom području, a dolaskom dodatnih snaga brigade, ti hrabri ljudi uspjeli su da odbiju napade i spriječe neprijatelja da nas uklone sa ove strane i pređu na drugu stranu Drine, te da stave Višegrad pod svoju kontrolu - rekao je Savić.

Srpko Baranac, koji je bio jedan od boraca, rekao je da je ova bitka bila prekretnica u oslobođenju Višegrada.

"Bio sam učesnik te borbe i sa saborcima činio sve da odbranimo Višegrad, a poslije ove bitke išlo se korak po korak do konačnog oslobođenja", rekao je Baranac.

Borac Vojske Republike Srpske Mile Perić ocijenio je da je veoma bitno vraćati se na ova mjesta i upoznati mlade o onome šta se dešavalo.

- Neophodno je omladinu upoznati o događajima iz prošlosti kako bi brojne žrtve i istinski junaci bili sačuvani od zaborava - istakao je Perić.

Tokom napada muslimanskih snaga stradalo je sedam pripadnika Vojske Republike Srpske i četiri civila.

Pripadnici takozvane Armije BiH su od 23. do 29. oktobra 1992. godine svakodnevno napadali odbrambene položaje Višegradske brigade, a glavni napad su izveli 29. oktobra s ciljem ulaska u Višegrad.

Njima su se suprotstavile brojčano slabije čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske koje su nakon teških borbi izvojevale pobjedu i odbranile grad.