latinica  ћирилица
26/10/2024 |  15:52 ⇒ 16:04 | Autor: RTRS

Milatović - Fon der Lajen: Intenzivna dinamika zatvaranja poglavlja preduslov za članstvo u EU

Predsjednik Crne Gore Јakov Milatović istakao je na današnjem sastanku u Podgorici sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da je intenzivna dinamika zatvaranja pregovaračkih poglavlja preduslov zacrtanog cilja - da zemlja postane članica EU do 2028. godine.
Ursula fon der Lajen i Јakov Milatović - Foto: SRNA
Ursula fon der Lajen i Јakov MilatovićFoto: SRNA

Milatović je u razgovoru o napretku ove zemlje na evropskom putu istakao da je Crna Gora pozitivna priča i za EU i region, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

- Do kraja godine očekujemo zatvaranje četiri pregovaračka poglavlja, ali Crna Gora može i mora bolje ako želimo da ispunimo svoj cilj i do 2026. godine zatvorimo preostalih 30 poglavlja - rekao je Milatović.

On je istakao da je potrebno konstantno prisustvo Evropske komisije i tijesna saradnja na ispunjavanju konkretnih obaveza iz pristupnih pregovora, kako se tokom procesa ne bi zanemarila suština u vidu kontinuiranog jačanja vladavine prava i poštovanja demokratskih procedura.

Milatović je zahvalio Fon der Lajenovoj za dosadašnju podršku Crnoj Gori, kao i svim naporima na evropskom putu koji ovu zemlju tek očekuju.