latinica  ћирилица
26/10/2024 |  11:42 | Autor: SRNA

Šolaja: Učešće na samitu BRIKS-a - veliko povjerenje i šansa za Srpsku

Učešće Republike Srpske na Samitu BRIKS-a u Kazanju predstavlja veliko povjerenje jer ju je kao posmatrača zvanično pozvala Rusija - organizator, i sada je na Srpskoj da svoj politički kapital što više iskoristi za brži ekonomski razvoj, ocijenio je profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.
Miloš Šolaja - Foto: RTRS
Miloš ŠolajaFoto: RTRS

Šolaja je rekao da je Samit pokazao da ovom skupu mogu prisustvovati, ne samo države, već i njihovi entiteti koji imaju određen nivo zaokruženog političkog sistema i potrebu da budu više zastupljeni, te je u tom kapacitetu i pozvana Republika Srpska.

On je istakao da sada ostaje na Republici Srpskoj da svoj politički kapital i ono što on nosi, a to je komunikacija sa većinom zemalja BRIKS-a koja je sada otvorena, što više iskoristi za brži ekonomski razvoj.

- Samit BRIKS-a je ukazao na činjenicu da se međunarodni globalni poredak mijenja, da se pojavljuju mnogi igrači na političkoj sceni koji nastoje da svoje viđenje političkih i ekonomskih odnosa, te bezbjednosnih procesa u svijetu pokažu na drugi način - istakao je Šolaja.

Prema njegovim riječima, ovo se razlikuje od onoga kako je to rađeno na Zapadu i kako je to na svoj način usmjeravala grupa G-7 ili svojevremeno grupa G-8.

On je naveo da je na samitu pokazano da nešto siromašnije zemlje nastoje da se politički organizuju radi bržeg ekonomskog razvoja i na izvjestan način postanu konkurencija u ekonomskoj sferi i na tržištima koja oni smatraju svojima i na koja plasiraju većinu svojih proizvoda.

Šolaja je ukazao na to da BRIKS ni na koji način ne odbacuje dalju saradnju sa institucijama koje su nastale u zapadnim zemljama kao što je EU, jer je sve to usklađeno sa principima na kojima funkcionišu UN i cijeli sklop agencija koje UN predstavlja.

- BRIKS je politička platforma koja okuplja ljude na interesnoj i dobrovoljnoj osnovi da se kroz političku saradnju, a naročito ekonomske odnose unaprijedi i poboljša život ljudi u tim zemljama i uticaj tih zemalja - naveo je Šolaja.

On je rekao da BRIKS, s druge strane, ukazuje i na potrebu da se redefiniše međunarodni poredak i smanje neokolonijalni odnosi i pritisci, te da se svijet vodi u pravcu mira, razumijevanja i mirnih rješenja za sve eventualne nesporazume i konflikte.

Samitu BRIKS-a, koji je održan u Kazanju od 22. do 24.oktobra i na kojem je Republika Srpska imala ulogu posmatrača, prisustvovao je predsjednik Srpske Milorad Dodik koji se sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i razgovarao sa brojnim delegacijama.