latinica  ћирилица
28/10/2024 |  19:32 ⇒ 21:47 | Autor: RTRS

Nakon Izetbegovića i Konaković potvrdio: Proces protiv predsjednika Srpske je montiran (VIDEO)

Za srijedu je zakazano novo ročište u procesu koji se u Sudu BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.
Proces protiv Dodika i Lukića - Foto: RTRS
Proces protiv Dodika i LukićaFoto: RTRS

 Tada bi Sud BiH, po prigovoru tima odbrane, trebalo da se izjasni i o izjavi predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je ovaj Sud dobio signal međunarodne zajednice da osude Dodika. U međuvremenu je stiglo i novo priznanje lidera NIP-a Elmedina Konakovića da je riječ o politički montiranom procesu.

Priznanje za priznanjem. Nižu se izjave bošnjačkih političara o procesu protiv predsjednika Srpske. Među njima i ona Bakira Izetbegovića koja je odjeknula - mislim da je iza procesa konačno stala međunarodna zajednica.

- Ovo naše pravosuđe je takvo, ostalo je to iz nekog komunističkog vakta da nekoga pitaju "šefe, hoćemo li, nećemo li"? Mislim da su sada dobili mig da idu tu do kraja. Dakle, idu sankcije vjerovatno i proces će ići u tom smjeru da bude osuđen, pretpostavljam - kaže Bakir Izetbegović.

Ovakva izjava izraz je nepoštovanja prema Sudu BiH. Stvara i nepovjerenje javnosti u rad ove pravosudne institucije. Nepovjerenje, još jednom, izaziva i u timu odbrane predsjednika Srpske i samog Dodika. Zato su uložili prigovor sudu.

- Prema stavu Evropskog suda, stav optuženog u odnosu na povjerenje koje ima u Sud je relevantno i u pogledu toga postoji više presuda. Zbog toga smo mi, takođe, stavili prigovor Sudu BiH u vezi sa ovom izjavom i smatrali smo cjelishodnim da povodom ove izjave Sud BiH treba da se oglasi - navodi Goran Bubić advokat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Goran Petronijević, advokat u Timu odbrane predsjednika Srpske ne očekuje nikakav odgovor suda. Izetbegovićeva izjava, ističe, krši suverenitet Suda, neumjereni je pritisak na Sud i poziva na odluke i mišljenje stranaca da se Dodik osudi u ovom postupku.

- Јednom rječju daje izjavu da je presuda donesena koju će samo kroz sudsku odkuku sopštiti sudija Sena Uzunović. Ne postkji flagrantniji primjer kršenja nezavisnosti sudstva, uticaja na sud - navodi Petronijević.

I dok se čeka izjašnjenje suda, i to bar na ročištu koje je zakazano za dva dana, u sarajevskim medijima čuli smo još jedno priznanje i to Elmedina Konakovića da je proces protiv Dodika, politički montiran. I to u kontekstu priče o evropskom putu, gdje je Dodika optužio kao kočničara tog puta.

- Onda mi stavimo Dodika na mjesto. To se nikada nije dešavalo. Dodik je procesuiran. Pred Sudom BiH. Dodik je izolovan. Dodik je sankcionisan - ističe Konaković.

Zbog ovakvih izjava, pravnik Ognjen Tadić očekuje da će politički subjekti iz političkog Sarajeva uskoro početi da se utrkuju u tome ko je zaslužniji što se predsjednik Srpske i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika nalaze na optuženičkoj klupi.

- Upropastili su evropski put, upropastili su političke odnose u BiH i sada izgleda da se vade na to da ipak neko sudi Srbima. To njihovo priznanje je dokaz o tome kakva je BiH država i dokaz da se ovdje radi o suđenju BiH a ne bilo kome drugom, jer će ova presuda, kakva god da bude, najviše pogoditi BiH - kaže Tadić.

Profesor ustavnog prava Sinša Karan u Konakovićevoj izjavi vidi nervozu, ali i potvrdu onoga na šta Republika Srpska ukazuje od početka suđenja.

- Ovo je moguće samo sinhronizacijom ovog nesrećnog pravosuđa, nesrećnog Šmita i one bošnjačke političke elite koja ne želi da vidi predsjednika Republike Srpske kao aktivnog političkog sudionika u BiH i Republici Srpskoj. Ne žele da ga vide kao snažnu odbranu integriteta Republike Srpske - smatra Karan.

Pravosuđe da ima dignitet ne bi ni vodilo ovaj i ovakav proces, kaže Karan. Riječ je, upozorava, o paradoksu i koncentraciji neprava, neustavnosti i nezakonitosti, kakve istorija politike i pravosuđa ne pamte.