latinica  ћирилица
30/06/2016 |  10:48 ⇒ 13:04 | Autor: RTRS

Stanari: Uzgoj kornišona i malinarstvo doživljavaju ekspanziju (VIDEO)

Malinarstvo i uzgoj kornišona doživljavaju ekspanziju na području opštine Stanari.
Kornišoni - Foto: RTRS
KornišoniFoto: RTRS

Do sada nije bilo zastupljeno podizanje zasada malina i krastavaca, ali su razna stručna predavanja i garantovan otkup pokrenuli inicijativu među poljoprivrednicima. 

Na 600 kvadrata zemljišta Momir Panić, iz Donje Ostružnje kod Stanara zasadio je 1.700 sadnica kornišona. Od firme koja garantuje otkup roda dobili su sadnice i svu pomoć za zaštitu. Ima, kaže, svoju zemlju i odlučio je da proba.

- Opredijelili smo se da vidimo kako to ide. Zemlja je ovdje povoljna pa ćemo uraditi eksperiment i vidjeti ima li smisla proširivati posao - kaže Panić.

Četiri tone kornišona na 1.700 sadnica bio bi dobar prinos što bi Momira Panića zasigurno opredijelilo da proširi kapacitete. Premda zaposlen uvijek kaže može da odvoji dva, tri sata dnevno za obaveze oko kornišona.

U susjednom selu Ljeb niče zasad maline na površini od jednog dunuma. Stojan Marić sadnice je obezbijedio na kredit, a manje površine dovoljne su mu da stekne iskustvo da bi se ozbiljnije bavio malinarstvom.

- Opredijelio sam se da bih vidio neku korist od toga, mada treba raditi oko toga, nije to samo posijati, kako sam čuo i vidio preko medija, ali eto hoću da pokušam - kaže Marić.

Pod malinama je na području Stanara nešto više od 50 dunuma, dok se za proizvodnju kornišona opredijelilo oko 50 poljoprivrednih proizvođača. Opština Stanari u ovoj godini planirala je oko 210.000 KM podsticaja za razvoj poljoprivrede, a dio će biti izdvojen i za uzgoj malina i kornišona.